Kitchari to indyjska potrawa, podstawa ajurwedyjskiego leczenia dietą. Bazą do kitchari są tu dwa składniki, fasola mung i ryż brązowy. Ważnym składnikiem tego dania jest również masło klarowane, które nie tylko nadaje smak, ale ma również zdrowotne znaczenie. Kitchari ma oczyszczać i leczyć, więc duże znaczenie ma tu również imbir, kurkuma i czosnek. Dla podkreślenia smaku warto dodać przyprawy, gorczycę i kolendrę.
SKŁADNIKI KITCHARI
- 2 łyżki ryżu brązowego
- 2 łyżki fasoli mung
- 300 g cukini
- 2 cm korzenia imbiru
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 20 ziarenek gorczycy
- 20 ziarenek kolendry
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól himalajska, pieprz kolorowy do smaku
PRZEPIS NA KICHARI
- Ryż i fasolę mung namoczyć na 8 godzin, następnie dobrze przepłukać. Odcedzić, zalać 1 szklanką wody, gotować przez 40 minut.
- Cukinię pokroić w małe plasterki.
- Cebulę pokroić w kostkę, imbir drobno posiekać.
- Ziarna kolendry i gorczycy rozgnieść.
- Na maśle podgrzać kolendrę, gorczycę, kumin, kminek, dodać cebulę, imbir, chwilę podsmażyć.
- Dodać cukinię, wymieszać z wyciśniętym czosnkie i kurkumą. Chwilę dusić z 1/3 szklanki wody pod przykryciem.
- Wymieszać z ryżem i fasolką, doprawić solą i pieprzem.