Kitchari

Kitchari

60min
1porcja
Łatwy

Kitchari to indyjska potrawa, podstawa ajurwedyjskiego leczenia dietą. Bazą do kitchari są tu dwa składniki, fasola mung i ryż brązowy. Ważnym składnikiem tego dania jest również masło klarowane, które nie tylko nadaje smak, ale ma również zdrowotne znaczenie. Kitchari ma oczyszczać i leczyć, więc duże znaczenie ma tu również imbir, kurkuma i czosnek. Dla podkreślenia smaku warto dodać przyprawy, gorczycę i kolendrę.

SKŁADNIKI KITCHARI

  • 2 łyżki ryżu brązowego
  • 2 łyżki fasoli mung
  • 300 g cukini
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 ziarenek gorczycy
  • 20 ziarenek kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól himalajska, pieprz kolorowy do smaku

PRZEPIS NA KICHARI

  1. Ryż i fasolę mung namoczyć na 8 godzin, następnie dobrze przepłukać. Odcedzić, zalać 1 szklanką wody, gotować przez 40 minut.
  2. Cukinię pokroić w małe plasterki.
  3. Cebulę pokroić w kostkę, imbir drobno posiekać.
  4. Ziarna kolendry i gorczycy rozgnieść.
  5. Na maśle podgrzać kolendrę, gorczycę, kumin, kminek, dodać cebulę, imbir, chwilę podsmażyć.
  6. Dodać cukinię, wymieszać z wyciśniętym czosnkie i kurkumą. Chwilę dusić z 1/3 szklanki wody pod przykryciem.
  7. Wymieszać z ryżem i fasolką, doprawić solą i pieprzem.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments