Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą dojrzewającą

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą dojrzewającą

60min
4porcje
Łatwy

Z dań podawanych na gorąco polecam zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą dojrzewającą.
Wystarczy dodać kolorową paprykę i cebulę. Po wstępnym zapieczeniu, składniki zalewamy masą jajeczną, która pod wpływem temperatury podwaja swoją objętość. Danie mega syte, kaloryczne 🙂

SKŁADNIKI

  • 4 ziemniaki (z cienką skórką – typ B do smażenia)
  • 150 g kiełbasy dojrzewającej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała papryka zielona
  • 30 g sera parmezan
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia lub natka pietruszki
  • 5 dużych jaj
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki

PRZEPIS NA ZAPIEKANKE ZIEMNIACZANĄ Z KIEŁBASĄ DOJRZEWAJACĄ

  1. Ugotować ziemniaki, odcedzić, odstawić do ostygnięcia.
  2. Kiełbasę pokroić w plasterki, ziemniaki na ćwiartki.
  3. Paprykę pokroić w szersze paski, cebulę w piórka.
  4. Naczynia żaroodporne nasmarować olejem. Rozłożyć w nich kiełbasę i warzywa.
  5. Piec w piekarniku z termo obiegiem w temperaturze 180°C, przez około 20 minut.
  6. Jajka roztrzepać z mlekiem, mąką, wymieszać z parmezanem. Rozlać do naczyń żaroodpornych.
  7. Zapiekać jeszcze przez około 20-30 minut.
  8. Posypać natką pietruszki lub listkami bazylii.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments