Z dań podawanych na gorąco polecam zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą dojrzewającą.
Wystarczy dodać kolorową paprykę i cebulę. Po wstępnym zapieczeniu, składniki zalewamy masą jajeczną, która pod wpływem temperatury podwaja swoją objętość. Danie mega syte, kaloryczne 🙂
SKŁADNIKI
- 4 ziemniaki (z cienką skórką – typ B do smażenia)
- 150 g kiełbasy dojrzewającej
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała papryka zielona
- 30 g sera parmezan
- sól, pieprz
- świeża bazylia lub natka pietruszki
- 5 dużych jaj
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki mąki
PRZEPIS NA ZAPIEKANKE ZIEMNIACZANĄ Z KIEŁBASĄ DOJRZEWAJACĄ
- Ugotować ziemniaki, odcedzić, odstawić do ostygnięcia.
- Kiełbasę pokroić w plasterki, ziemniaki na ćwiartki.
- Paprykę pokroić w szersze paski, cebulę w piórka.
- Naczynia żaroodporne nasmarować olejem. Rozłożyć w nich kiełbasę i warzywa.
- Piec w piekarniku z termo obiegiem w temperaturze 180°C, przez około 20 minut.
- Jajka roztrzepać z mlekiem, mąką, wymieszać z parmezanem. Rozlać do naczyń żaroodpornych.
- Zapiekać jeszcze przez około 20-30 minut.
- Posypać natką pietruszki lub listkami bazylii.