Drugą wersją zupy pomidorowej jest – pomidorowa z ryżem. Lekka, delikatna i pyszna. Zupę w tej odsłonie pamiętam z czasów dzieciństwa.
SKŁADNIKI – ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM
- około 30 dkg żeberek
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 1 woreczek ryżu białego
- 2,5 litra wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 marchewka
- kawałek selera (pietruszka)
- 1 cebula w łupce
- natka pietruszki, koperek
- liście lub kawałek pory
- świeże liście lubczyku i nać selera
- liść laurowy -3 listki
- ziele angielskie – 3 ziarenka
- magii, pieprz do smaku
PRZEPIS NA ZUPĘ POMIDOROWĄ Z RYŻEM
- Porcję żeberek zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu (bez pokrywki).
- Po około 20 minutach zbierać szumowiny (ścięte białko z mięsa). Czynność powtarzamy jeszcze około 4 razy, aż wywar mięsny będzie czysty.
- Dodać sól, gotować 10 minut pod uchyloną pokrywką.
- Obraną marchewkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej.
- Do wywaru mięsnego dodać cebulę (ściąć końcówki), marchewkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie (lubczyk, nać selera), magii i pieprz do smaku.
- Gotować wywar mięsno-warzywny przez 20 minut.
- Z wywaru wyciągnąć cebulę, por, lubczyk, nać selera.
- Dodać ryż z woreczka i koncentrat pomidorowy, wymieszać, gotować jeszcze 15 minut.
- Do zupy dodać pokrojoną natkę pietruszki i koperek.