Zupa pomidorowa z ryżem

Zupa pomidorowa z ryżem

140min
4porcje
Łatwy

Drugą wersją zupy pomidorowej jest – pomidorowa z ryżem. Lekka, delikatna i pyszna. Zupę w tej odsłonie pamiętam z czasów dzieciństwa.

SKŁADNIKI – ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM

  • około 30 dkg żeberek
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1 woreczek ryżu białego
  • 2,5 litra wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 marchewka
  • kawałek selera (pietruszka)
  • 1 cebula w łupce
  • natka pietruszki, koperek
  • liście lub kawałek pory
  • świeże liście lubczyku i nać selera
  • liść laurowy -3 listki
  • ziele angielskie – 3 ziarenka
  • magii, pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZEPIS NA ZUPĘ POMIDOROWĄ Z RYŻEM

  1. Porcję żeberek zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu (bez pokrywki).
  2. Po około 20 minutach zbierać szumowiny (ścięte białko z mięsa). Czynność powtarzamy jeszcze około 4 razy, aż wywar mięsny będzie czysty.
  3. Dodać sól, gotować 10 minut pod uchyloną pokrywką.
  4. Obraną marchewkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej.
  5. Do wywaru mięsnego dodać cebulę (ściąć końcówki), marchewkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie (lubczyk, nać selera), magii i pieprz do smaku.
  6. Gotować wywar mięsno-warzywny przez 20 minut.
  7. Z wywaru wyciągnąć cebulę, por, lubczyk, nać selera.
  8. Dodać ryż z woreczka i koncentrat pomidorowy, wymieszać, gotować jeszcze 15 minut.
  9. Do zupy dodać pokrojoną natkę pietruszki i koperek.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments