Z uwielbianej kuchni azjatyckiej dziś przepis na makaron udon z krewetkami i cukinią. Do potrawy polecam gotowy, świeży udon dostępny w marketach. Oprócz głównych składników, danie wzbogacają grzyby mun, marchewka, orzechy arachidowe. Smak podkręcają pasta pad thai, sos sojowo-grzybowy, czosnek, chili, dymka i sezam.
SKŁADNIKI – UDON Z KREWETKAMI I CUKINIĄ
- 600-800 g gotowego makaronu udon
- 1 mała cukinia
- 250 g krewetek białych
- 30 g krojonych grzybów mun
- 1 marchewka
- 2 garście orzechów arachidowych
- 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego
- 70 g pasty pad thai
- 2 łyżki sezamu
- 1 limonka
- 1 cebula dymka
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryka chili
- olej z prażonego sezamu
- 1 szklanka wody
PRZEPIS NA MAKARON UDON Z KREWETKAMI I CUKINIĄ
- Grzyby mun zalać gorącą wodą, odstawić na 15 minut, gotować przez 10 minut.
- Pokroić cukinię na małe plasterki, marchewkę obrać, pokroić na cienkie paseczki. Papryczkę chili i czosnek drobno poszatkować.
- Na patelni wok uprażyć sezam, odłożyć. Dodać łyżkę oleju sezamowego, uprażyć orzechy arachidowe, odłożyć.
- Dodać 3 łyżki oleju sezamowego, podsmażyć czosnek, krewetki. Pod koniec dodać łyżkę pasty pad thai, wymieszać, odłożyć krewetki.
- Wrzucić marchewkę, chwilę podsmażyć, dodać resztę pasty pad thai, cukinię.
- Pod koniec smażenia dodać odcedzone grzyby mun, sos sojowo-grzybowy, wymieszać.
- Ułożyć na wierzch makaron udon, zalać 1-szklanką gorącej wody, wymieszać.
- Wszystko razem dusić przez około 5-10 minut, skropić sokiem z limonki.
- Krewetki ułożyć na wierzch dania, posypać pokrojoną dymką, prażonymi orzechami i sezamem.