Makaron udon z krewetkami i cukinią

Makaron udon z krewetkami i cukinią

60min
4porcje
Łatwy

Z uwielbianej kuchni azjatyckiej dziś przepis na makaron udon z krewetkami i cukinią. Do potrawy polecam gotowy, świeży udon dostępny w marketach. Oprócz głównych składników, danie wzbogacają grzyby mun, marchewka, orzechy arachidowe. Smak podkręcają pasta pad thai, sos sojowo-grzybowy, czosnek, chili, dymka i sezam.

SKŁADNIKI – UDON Z KREWETKAMI I CUKINIĄ

  • 600-800 g gotowego makaronu udon
  • 1 mała cukinia
  • 250 g krewetek białych
  • 30 g krojonych grzybów mun
  • 1 marchewka
  • 2 garście orzechów arachidowych
  • 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego
  • 70 g pasty pad thai
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 limonka
  • 1 cebula dymka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryka chili
  • olej z prażonego sezamu
  • 1 szklanka wody

PRZEPIS NA MAKARON UDON Z KREWETKAMI I CUKINIĄ

  1. Grzyby mun zalać gorącą wodą, odstawić na 15 minut, gotować przez 10 minut.
  2. Pokroić cukinię na małe plasterki, marchewkę obrać, pokroić na cienkie paseczki. Papryczkę chili i czosnek drobno poszatkować.
  3. Na patelni wok uprażyć sezam, odłożyć. Dodać łyżkę oleju sezamowego, uprażyć orzechy arachidowe, odłożyć.
  4. Dodać 3 łyżki oleju sezamowego, podsmażyć czosnek, krewetki. Pod koniec dodać łyżkę pasty pad thai, wymieszać, odłożyć krewetki.
  5. Wrzucić marchewkę, chwilę podsmażyć, dodać resztę pasty pad thai, cukinię.
  6. Pod koniec smażenia dodać odcedzone grzyby mun, sos sojowo-grzybowy, wymieszać.
  7. Ułożyć na wierzch makaron udon, zalać 1-szklanką gorącej wody, wymieszać.
  8. Wszystko razem dusić przez około 5-10 minut, skropić sokiem z limonki.
  9. Krewetki ułożyć na wierzch dania, posypać pokrojoną dymką, prażonymi orzechami i sezamem.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments