Smalec z białej fasoli

Smalec z białej fasoli

120min
10porcji
Łatwy

Smalec z białej fasoli to doskonały zamiennik tradycyjnego smalcu z niezdrowych tłuszczów zwierzęcych. Smaczny dodatek do kanapek, tak samo pyszny z ogórkiem kiszonym. Jeśli wcześniej nie mieliście okazji spróbować, to szczególnie polecam.

SKŁADNIKI – SMALEC Z BIAŁEJ FASOLI

  • 1 szklanka drobnej fasoli białej
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 jabłko
  • 2 goździki
  • 2 owoce jałowca
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki przegotowanej wody
  • olej do smażenia

PRZEPIS NA SMALEC Z BIAŁEJ FASOLI

  1. Fasolę zalać zimną wodą, odstawić na noc.
  2. Następnego dnia odcedzić fasolę, przepłukać. Zalać świeżą wodą, gotować przez 1,5 godziny.
  3. Fasolę odcedzić, ostawić do ostudzenia.
  4. Jabłko i cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami i jałowcem, które na koniec wyrzucamy.
  5. Fasolę zmiksować z 1/4 szklanki wody, sosem sojowym.
  6. Dodać jabłko z cebulą, majeranek, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments
Jak się całować
3 miesięcy temu

Świetny wege smalec 🙂