Smalec z białej fasoli to doskonały zamiennik tradycyjnego smalcu z niezdrowych tłuszczów zwierzęcych. Smaczny dodatek do kanapek, tak samo pyszny z ogórkiem kiszonym. Jeśli wcześniej nie mieliście okazji spróbować, to szczególnie polecam.
SKŁADNIKI – SMALEC Z BIAŁEJ FASOLI
- 1 szklanka drobnej fasoli białej
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 jabłko
- 2 goździki
- 2 owoce jałowca
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 szklanki przegotowanej wody
- olej do smażenia
PRZEPIS NA SMALEC Z BIAŁEJ FASOLI
- Fasolę zalać zimną wodą, odstawić na noc.
- Następnego dnia odcedzić fasolę, przepłukać. Zalać świeżą wodą, gotować przez 1,5 godziny.
- Fasolę odcedzić, ostawić do ostudzenia.
- Jabłko i cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami i jałowcem, które na koniec wyrzucamy.
- Fasolę zmiksować z 1/4 szklanki wody, sosem sojowym.
- Dodać jabłko z cebulą, majeranek, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Świetny wege smalec 🙂