Pomarańczowe ciasto Lambada prezentuje się wyjątkowo i tak samo smakuje. Przepis ten wymaga trochę czasu, ale nie jest specjalnie skomplikowany. Spróbujcie koniecznie, a Lambada nie tylko będzie kojarzyć się z gorącym tańcem!
SKŁADNIKI NA CIASTO LAMBADA
BISKOPT
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
BUDYNIOWA MASA POMARAŃCZOWA
- 1 litr soku pomarańczowego – 100% (z tego odlewamy 2/3 szklanki do nasączenia biszkoptów)
- 9 łyżek cukru
- 3 opakowania budyniu waniliowego
MASA ŚMIETANOWA
- 500 – 600 ml śmietany 30 %
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 opakowania śmietan-FIX
- 3 łyżeczki żelatyny
DODATKOWO NA WIERZCH
- 180 g biszkoptów okrągłych (dużych)
- 2/3 szklanki soku pomarańczowego + 20 ml spirytusu
- polewa czekoladowa
PRZEPIS NA CIASTO LAMBADA
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przygotować biszkopt (można dzień wcześniej). Białka ubić z cukrem, na koniec dodawać powoli żółtka.
- Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, wyłożyć do tortownicy. Ciasto piec w temperaturze 160-180°C.
- Przygotować budyniową masę pomarańczową. Do kubka odlać ½ szklanki soku, wymieszać z budyniami.
- W garnku zagotować pozostały sok z cukrem, dodać rozmieszane budynie, na wolnym ogniu gotujemy budyń pomarańczowy stale mieszając (aby uniknąć przypalenia), aż budyń zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.
- Przygotować masę śmietanową. Śmietan-fixy wymieszać z cukrem pudrem.
- Śmietanę chwilę ubijać, wsypać wymieszany cukier. Ubijać dalej, aż śmietana będzie sztywna.
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, następnie schłodzić stale mieszając.
- Letnią żelatynę od razu powoli wlać do śmietany stale mieszając powoli mikserem.
- Na osobnej blaszce rozłożyć biszkopty i namoczyć je sokiem wymieszanym ze spirytusem.
- Na ostygnięty biszkopt wyłożyć masę pomarańczową. Odstawić na chwilę do lodówki.
- Na masę równo wyłożyć ubitą śmietanę. Odstawić na 20 minut do lodówki.
- Na śmietanę rozłożyć nasączone biszkopty.
- Cienkim strumieniem wierzch ciasta ozdobic polewą czekoladową (tworząc dowolne kreski).
- Ciasto odstawić do lodówki na minimum 6 godzin.
Jakie piękne i kolorowe! Na pewno smakuje świetnie ?
Dziękuję bardzo. Ciasto smakuje wszystkim, dlatego gorąco polecam i pozdrawiam.