Ciasto lambada

Ciasto Lambada

120min
20porcji
Średni

Pomarańczowe ciasto Lambada prezentuje się wyjątkowo i tak samo smakuje. Przepis ten wymaga trochę czasu, ale nie jest specjalnie skomplikowany. Spróbujcie koniecznie, a Lambada nie tylko będzie kojarzyć się z gorącym tańcem!

SKŁADNIKI NA CIASTO LAMBADA

BISKOPT

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu

BUDYNIOWA MASA POMARAŃCZOWA

  • 1 litr soku pomarańczowego – 100% (z tego odlewamy 2/3 szklanki do nasączenia biszkoptów)
  • 9 łyżek cukru
  • 3 opakowania budyniu waniliowego

MASA ŚMIETANOWA

  • 500 – 600 ml śmietany 30 %
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-FIX
  • 3 łyżeczki żelatyny

DODATKOWO NA WIERZCH

  • 180 g biszkoptów okrągłych (dużych)
  • 2/3 szklanki soku pomarańczowego + 20 ml spirytusu
  • polewa czekoladowa

PRZEPIS NA CIASTO LAMBADA

  1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować biszkopt (można dzień wcześniej). Białka ubić z cukrem, na koniec dodawać powoli żółtka.
  3. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, wyłożyć do tortownicy. Ciasto piec w temperaturze 160-180°C.
  4. Przygotować budyniową masę pomarańczową. Do kubka odlać ½ szklanki soku, wymieszać z budyniami.
  5. W garnku zagotować pozostały sok z cukrem, dodać rozmieszane budynie, na wolnym ogniu gotujemy budyń pomarańczowy stale mieszając (aby uniknąć przypalenia), aż budyń zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.
  6. Przygotować masę śmietanową. Śmietan-fixy wymieszać z cukrem pudrem.
  7. Śmietanę chwilę ubijać, wsypać wymieszany cukier. Ubijać dalej, aż śmietana będzie sztywna.
  8. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, następnie schłodzić stale mieszając.
  9. Letnią żelatynę od razu powoli wlać do śmietany stale mieszając powoli mikserem.
  10. Na osobnej blaszce rozłożyć biszkopty i namoczyć je sokiem wymieszanym ze spirytusem.
  11. Na ostygnięty biszkopt wyłożyć masę pomarańczową. Odstawić na chwilę do lodówki.
  12. Na masę równo wyłożyć ubitą śmietanę. Odstawić na 20 minut do lodówki.
  13. Na śmietanę rozłożyć nasączone biszkopty.
  14. Cienkim strumieniem wierzch ciasta ozdobic polewą czekoladową (tworząc dowolne kreski).
  15. Ciasto odstawić do lodówki na minimum 6 godzin.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
naleśniki
7 lat temu

Jakie piękne i kolorowe! Na pewno smakuje świetnie ?