Pomarańczowe ciasto La Bamba prezentuje się wyjątkowo i tak samo smakuje. Przepis ten wymaga trochę czasu, ale nie jest specjalnie skomplikowany. Spróbujcie koniecznie, a La Bamba nie tylko będzie kojarzyć się Wam z meksykańskim utworem muzycznym !
SKŁADNIKI NA CIASTO LA BAMBA
BISKOPT
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
MASA POMARAŃCZOWA
- 1 litr soku pomarańczowego – 100% (z tego odlewamy 2/3 szklanki do nasączenia biszkoptów)
- 9 łyżek cukru
- 3 opakowania budyniu waniliowego
MASA ŚMIETANOWA
- 500 – 600 ml śmietany 30 %
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 opakowania śmietan-FIX
- 3 łyżeczki żelatyny
DODATKOWO NA WIERZCH
- 180 g biszkoptów okrągłych (dużych)
- 2/3 szklanki soku pomarańczowego + 20 ml spirytusu
- polewa czekoladowa
PRZEPIS NA CIASTO LA BAMBA
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przygotować biszkopt (można dzień wcześniej). Białka ubić z cukrem.
- Dodawać powoli żółtka.
- Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Delikatnie wymieszać, wyłożyć do tortownicy.
- Piec w temperaturze 160-180°C.
- Przygotować masę pomarańczową. Do kubka odlewamy ½ szklanki soku, mieszamy z budyniami.
- W garnku zagotować pozostały sok z cukrem, dodać rozmieszane budynie, na wolnym ogniu gotujemy budyń pomarańczowy stale mieszając (aby uniknąć przypalenia), aż budyń zgęstnieje. (Budyń studzimy.)
- Przygotować masę śmietanową. Śmietan-fixy mieszamy z cukrem pudrem.
- Śmietanę chwilę ubijamy, wsypujemy wymieszany cukier. Ubijamy dalej, aż śmietana będzie sztywna.
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, następnie chłodzimy stale mieszając.
- Letnią żelatynę od razu powoli wlewamy do śmietany stale mieszając mikserem.
- Na osobnej blaszce rozłożyć biszkopty i namoczyć je sokiem wymieszanym ze spirytusem.
- Na ostygnięty biszkopt wykładamy masę pomarańczową. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
- Na masę równo wykładamy ubitą śmietanę. Odstawiamy na 20 minut do lodówki.
- Na śmietanę rozkładamy nasączone biszkopty.
- Cienkim strumieniem polewamy wierzch ciasta polewą czekoladową (tworząc dowolne kreski).
- Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.
Jakie piękne i kolorowe! Na pewno smakuje świetnie ?
Dziękuję bardzo. Ciasto smakuje wszystkim, dlatego gorąco polecam i pozdrawiam.