Pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym

Pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym

60min
6porcji
Łatwy

Kolejny przepis na polski domowy obiad, dziś pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym. Pyszne, proste danie mięsne w sosie beszamelowym z aromatycznym koperkiem. Dla podkręcenia smaku pulpetów, do mięsa dodaję podsmażoną tartą marchewkę z cebulą i czosnkiem. Danie podaję z puree ziemniaczanym lub makaronem.

SKŁADNIKI – PULPETY W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM

  • 250 g łopatki mielonej wieprzowej
  • 250 g mielonego fileta z indyka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki kaszy manny
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 spory pęczek kopru
  • 1/2 szklanki śmietany słodkiej 18% (na 1 szklankę zimnej wody)
  • 1 kostka rosołowa drobiowa (na 1 szklankę gorącej wody)
  • pieprz czarny, sól do smaku
  • olej do smażenia

SOS BESZAMELOWY

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu białego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

PRZEPIS NA PULPETY W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, czosnek drobno posiekać. Wszystko razem obsmażyć na oleju, odstawić do ostygnięcia.
  2. Kostkę rosołową zalać szklanką gorącej wody, odstawić.
  3. Do mielonego mięsa dodać warzywa z patelni, połowę poszatkowanego koperku, jajko, sól, pieprz do smaku, wymieszać. Na koniec dodać kaszę mannę, wymieszać.
  4. Uformować małe pulpety, obsmażyć na oleju.
  5. Przygotować sos beszamelowy. Masło umieścić w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuścić.
  6. Na płynnym maśle rozsypać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką, aż składniki się połączą.
  7. Nie smażymy i nie przyrumieniamy składników tylko od razu, gdy uzyskamy gładką masę wlać część śmietany wymieszanej z wodą.
  8. Mieszać energicznie trzepaczką, żeby nie powstała nam „klucha”.
  9. Cały czas mieszając, podgrzewać, gdy sos zacznie gęstnieć, wlać następną porcję płynów i podgrzewać mieszając. Powtarzać tę czynność, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany.
  10. Sos beszamelowy doprawić solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową.
  11. Do sosu dodać rosół, pulpety, gotować przez 20 minut.
  12. Na koniec wrzucić pozostały koperek.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments