Kolejny przepis na polski domowy obiad, dziś pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym. Pyszne, proste danie mięsne w sosie beszamelowym z aromatycznym koperkiem. Dla podkręcenia smaku pulpetów, do mięsa dodaję podsmażoną tartą marchewkę z cebulą i czosnkiem. Danie podaję z puree ziemniaczanym lub makaronem.
SKŁADNIKI – PULPETY W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM
- 250 g łopatki mielonej wieprzowej
- 250 g mielonego fileta z indyka
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1/3 szklanki kaszy manny
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 1 spory pęczek kopru
- 1/2 szklanki śmietany słodkiej 18% (na 1 szklankę zimnej wody)
- 1 kostka rosołowa drobiowa (na 1 szklankę gorącej wody)
- pieprz czarny, sól do smaku
- olej do smażenia
SOS BESZAMELOWY
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki pieprzu białego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
PRZEPIS NA PULPETY W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej, czosnek drobno posiekać. Wszystko razem obsmażyć na oleju, odstawić do ostygnięcia.
- Kostkę rosołową zalać szklanką gorącej wody, odstawić.
- Do mielonego mięsa dodać warzywa z patelni, połowę poszatkowanego koperku, jajko, sól, pieprz do smaku, wymieszać. Na koniec dodać kaszę mannę, wymieszać.
- Uformować małe pulpety, obsmażyć na oleju.
- Przygotować sos beszamelowy. Masło umieścić w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuścić.
- Na płynnym maśle rozsypać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką, aż składniki się połączą.
- Nie smażymy i nie przyrumieniamy składników tylko od razu, gdy uzyskamy gładką masę wlać część śmietany wymieszanej z wodą.
- Mieszać energicznie trzepaczką, żeby nie powstała nam „klucha”.
- Cały czas mieszając, podgrzewać, gdy sos zacznie gęstnieć, wlać następną porcję płynów i podgrzewać mieszając. Powtarzać tę czynność, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany.
- Sos beszamelowy doprawić solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową.
- Do sosu dodać rosół, pulpety, gotować przez 20 minut.
- Na koniec wrzucić pozostały koperek.