Niezwykle apetycznie wyglądają torty czy desery z polewą lustrzaną – mirror glaze. Polewa ta wygląda bardzo efektownie i jest łatwa w przygotowaniu. Jak sama nazwa mówi, polewa przypomina taflę lustra lub wody, która pięknie odbija światło. Dlatego właśnie postanowiłam zrobić ją sama i oto pierwsze efekty. Do barwienia używa się barwników spożywczych najlepiej w żelu lub ewentualnie w proszku. Przed rozlaniem polewa powinna mieć 33-35°C. Wierzch i boki tortu czy deseru pokrywamy kremem śmietanowo-czekoladowym lub masą serową z żelatyną. Przed polaniem ciasto trzeba włożyć do zamrażarki na 1-1,5 godziny, tak aby masa z zewnątrz była lekko zmrożona.
SKŁADNIKI – POLEWA LUSTRZANA
- 200 g czekolady białej
- 150 ml mleka skondensowanego
- 1 niepełna szklanka cukru
- 50 ml wody
- 4 łyżeczki żelatyny / na 50 ml wody
- 200 g glukozy płynnej
- barwniki spożywcze w żelu lub proszku
PRZEPIS NA POLEWĘ LUSTRZANĄ – MIRROR GLAZE
- Zagotować syrop: wodę z mlekiem i cukrem.
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.
- Do gorącego syropu dodać żelatynę i glukozę, dokładnie wymieszać.
- Kostki czekolady zalewamy gorącym syropem.
- Tak przygotowaną polewę lustrzaną wymieszać z barwnikami spożywczymi.
- Tort przed polaniem należy włożyć na 1-1,5 godziny do zamrażarki, tak aby wierzch i boki były lekko zmrożone.
- Polewę w temperaturze około 33-35°C rozlewamy na tort. Odstawiamy na 15 minut, odcinamy nożem „sopelki” i wkładamy do lodówki.