Ćwikła – buraczki z chrzanem to prosty dodatek do wędlin a zwłaszcza pieczonej karkówki. Idealnie podkreśla smak polskiej białej kiełbasy i jest wprost niezastąpiony na polskich stołach w święta. Ćwikła przygotowana w domu, jest o wiele lepsza niż ta kupiona w sklepie. Ze składników podanych w przepisie otrzymamy 2 słoiczki o pojemności 330 ml.
SKŁADNIKI NA ĆWIKŁĘ – BURACZKI Z CHRZANEM
- 1,5 kg buraków
- 200 g chrzanu tartego
- 2-3 łyżki octu
- 1-2 łyżeczki cukru
- 1-2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
PRZEPIS NA ĆWIKŁĘ – BURACZKI Z CHRZANEM
- Buraki gotować w osolonej wodzie przez 1,5 godziny, odcedzić, odstawić do ostudzenia.
- Obrać buraczki, zetrzeć na papkę, odcedzić na sitku z nadmiaru soku.
- Starte buraki wymieszać z chrzanem, octem, cukrem, doprawić solą i pieprzem.
- Ćwikłę przełożyć do sparzonych słoiczków, zakręcić.
- Słoiczki z buraczkami i chrzanem przechowywać można w lodówce, przez około 2-tygodnie.