Jeśli szukacie idealnego przepisu na pizzę, polecam szczególnie wersję pizzy z rukolą. Najbardziej dumna jestem z ciasta do pizzy, które jest delikatne i puszyste, ale też sprężyste. Składniki starczają na dwie pizze, na cienkim cieście o średnicy 32 cm. Zamiast ketchupu czy sosu czosnkowego, dla podkreślenia smaku rukoli, sera, kukurydzy i szynki koniecznie dodajcie oliwę z oliwek z dowolnymi przyprawami.
SKŁADNIKI – PIZZA Z RUKOLĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 kostki świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko
- 1-2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
SKŁADNIKI NA SOS
- 1 cebula
- 5 sporych łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 2-3 ząbki czosnku
- przyprawy do pizzy
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- olej, woda
DODATKI
- 150 – 200 dkg dowolnej szynki w cienkich plastrach
- 1 puszka kukurydzy
- 20 – 30 dkg sera żółtego
- przyprawa do pizzy
- oliwa z oliwek
- rukola
PRZEPIS NA PIZZĘ Z RUKOLĄ
- Przygotować ciasto. Jajko dobrze roztrzepać, dodać mąkę, sól.
- Drożdże wymieszać z 1/2 szklanki ciepłej wody i cukrem. Dodać do mąki.
- Dodać pozostałą w szklance ciepłą wodę.
- Delikatnie wymieszać wszystkie składniki, wyrabiać ciasto.
- Pod koniec wyrabiania dodać olej.
- Ciasto oprószyć na koniec mąką i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Przygotować sos. Cebulą pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju.
- Na koniec dodać pokrojony drobno lub wyciśnięty czosnek, koncentrat pomidorowy, cukier, przyprawy do pizzy.
- Wszystko razem podsmażyć przez chwilę. Dodać małą ilość wody, wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
- Ciasto cienko rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, ułożyć na blaszce odstawić na około 20 minut.
- Szynkę pokroić dowolnie, odcedzić kukurydzę, zetrzeć na tarce ser.
- Nagrzać piekarnik na 190°C.
- Pędzelkiem rozsmarować połowę sosu na jednym z ciast.
- Ułożyć połowę : szynki, kukurydzy, sera, posypać przyprawą do pizzy.
- Wstawić do piekarnika na 12-15 minut. Piec do czasu, aż ciasto nie będzie wiotkie.
- Przygotować drugą pizzę.
- Po upieczeniu pizzę skropić oliwą, ułożyć listki rukoli.