Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

90min
8porcji
Łatwy

Ciasto bananowe to bardzo prosty, szybki, a zarazem pyszny wypiek – nazywany również chlebkiem bananowym. Ciasto to jest niezwykle puszyste. Szczególnie polecam wersję z mąką orkiszową, jest droższa, ale zdrowa. Ciasto bananowe najlepsze jest pierwszego dnia, ale i następnego niewiele traci na efekcie.

SKŁADNIKI – CIASTO BANANOWE

  • 3-4 dojrzałe banany
  • 3/4 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej (lub pszennej)
  • szczypta soli
  • olejek waniliowy

PRZEPIS NA CIASTO BANANOWE

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Keksówkę o wymiarach około 20×30 cm. wysmarować masłem i oprószyć mąką.
  3. Masło roztopić (pozostawić do ostudzenia).
  4. Banany rozetrzeć widelcem (lub rozgnieść tłuczkiem).
  5. Wymieszać z cukrem, lekko roztrzepanym jajkiem i masłem, dodać olejek.
  6. Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli, przesiać, wymieszać z pozostałymi składnikami.
  7. Ciasto przełożyć do formy.
  8. Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments