Ciasto bananowe to bardzo prosty, szybki, a zarazem pyszny wypiek – nazywany również chlebkiem bananowym. Ciasto to jest niezwykle puszyste. Szczególnie polecam wersję z mąką orkiszową, jest droższa, ale zdrowa. Ciasto bananowe najlepsze jest pierwszego dnia, ale i następnego niewiele traci na efekcie.
SKŁADNIKI – CIASTO BANANOWE
- 3-4 dojrzałe banany
- 3/4 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej (lub pszennej)
- szczypta soli
- olejek waniliowy
PRZEPIS NA CIASTO BANANOWE
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Keksówkę o wymiarach około 20×30 cm. wysmarować masłem i oprószyć mąką.
- Masło roztopić (pozostawić do ostudzenia).
- Banany rozetrzeć widelcem (lub rozgnieść tłuczkiem).
- Wymieszać z cukrem, lekko roztrzepanym jajkiem i masłem, dodać olejek.
- Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli, przesiać, wymieszać z pozostałymi składnikami.
- Ciasto przełożyć do formy.
- Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.