Bułki z przedziałkiem

Bułki z przedziałkiem

90min
10porcji
Łatwy

Bułki z przedziałkiem to łatwy sposób na uzupełnienie pieczywa w domu. Świeże, pachnące bułki na rozpoczęcie dnia lub na rodzinną kolację.

SKŁADNIKI – BUŁKI Z PRZEDZIAŁKIEM

  • 25 g świeżych drożdży (lub 7g suchych)
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1\2 szklanki wody
  • 4 łyżki oleju

PRZEPIS NA BUŁKI Z PRZEDZIAŁKIEM

  1. Przygotować zaczyn: drożdże rozrobić z 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1-łyżeczką cukru oraz  1-łyżką mąki. Suche drożdże wystarczy odstawić na 5 minut, świeże na około 20 minut.
  2. Do mąki dodać sól, zaczyn drożdżowy, jajko, resztę mleka, wodę.
  3. Wyrobić dokładnie ciasto, pod koniec dodać olej.
  4. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  5. Podzielić ciasto na 10 części, uformować bułki, spłaszczyć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Bułki przykryć lnianą ściereczką kuchenną. Odstawić na 30 minut.
  7. Tępą stroną noża zrobić przedziałki w bułkach, lekko dociskając do spodu.
  8. Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C, bułki piec przez 30 minut.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments