Bułki z przedziałkiem to łatwy sposób na uzupełnienie pieczywa w domu. Świeże, pachnące bułki na rozpoczęcie dnia lub na rodzinną kolację.
SKŁADNIKI – BUŁKI Z PRZEDZIAŁKIEM
- 25 g świeżych drożdży (lub 7g suchych)
- 4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1\2 szklanki wody
- 4 łyżki oleju
PRZEPIS NA BUŁKI Z PRZEDZIAŁKIEM
- Przygotować zaczyn: drożdże rozrobić z 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1-łyżeczką cukru oraz 1-łyżką mąki. Suche drożdże wystarczy odstawić na 5 minut, świeże na około 20 minut.
- Do mąki dodać sól, zaczyn drożdżowy, jajko, resztę mleka, wodę.
- Wyrobić dokładnie ciasto, pod koniec dodać olej.
- Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Podzielić ciasto na 10 części, uformować bułki, spłaszczyć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Bułki przykryć lnianą ściereczką kuchenną. Odstawić na 30 minut.
- Tępą stroną noża zrobić przedziałki w bułkach, lekko dociskając do spodu.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C, bułki piec przez 30 minut.