Rozetki ziemniaczane

Rozetki ziemniaczane

90min
4-6porcji
Łatwy

Idealnym dodatkiem do dań obiadowych są rozetki ziemniaczane. Ziemniaki podane po królewsku świetnie komponują się do dań z rybą lub mięsem. Rozetki wspaniale smakują z roszponką w sosie koperkowo-ziołowym.

SKŁADNIKI – ROZETKI ZIEMNIACZANE

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

PRZEPIS NA ROZETKI ZIEMNIACZANE

  1. Ziemniaki gotować przez około 25 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, odstawić na około 20 minut.
  2. Lekko ostudzone ziemniaki utłuc z masłem i mlekiem.
  3. Do ciepłego puree dodać roztrzepane jajka, wymieszać, przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
  4. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskać rozetki ziemniaczane.
  5. Piec w temperaturze 200°C, przez około 20 minut..
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments