Idealnym dodatkiem do dań obiadowych są rozetki ziemniaczane. Ziemniaki podane po królewsku świetnie komponują się do dań z rybą lub mięsem. Rozetki wspaniale smakują z roszponką w sosie koperkowo-ziołowym.
SKŁADNIKI – ROZETKI ZIEMNIACZANE
- 1 kg obranych ziemniaków
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
PRZEPIS NA ROZETKI ZIEMNIACZANE
- Ziemniaki gotować przez około 25 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, odstawić na około 20 minut.
- Lekko ostudzone ziemniaki utłuc z masłem i mlekiem.
- Do ciepłego puree dodać roztrzepane jajka, wymieszać, przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskać rozetki ziemniaczane.
- Piec w temperaturze 200°C, przez około 20 minut..