Pizza z kurkami

Pizza z kurkami

90min
4porcje
Łatwy

Od pewnego czasu chodziły za mną kurki  🙂 ! Miałam jednym słowem smaka na grzybki a właściwie pieprzniki jadalne, bo taka jest nazwa właściwa. Chciałam połączyć je koniecznie z ciastem i stanęło na pizzy z kurkami. Mają one wyjątkowy korzenny, lekko pieprzny smak, który świetnie podkreślił ser pleśniowy BRIE. Oczywiście jako bazę ciasta na pizzę użyłam mojego sprawdzonego przepisu. Ciasto jest delikatne, puszyste ale też sprężyste. Na wierzch ciasta ułożyłam szynkę szwarcwaldzką i startą mozzarellę, na koniec kurki. Po upieczeniu pizzę posypałam natką pietruszki. Składniki starczają na dwie pizze – na cienkim cieście o średnicy 32 cm.

SKŁADNIKI – PIZZA Z KURKAMI

CIASTO

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 kostki świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

DODATKI

  • 1 cebula
  • 300-400 g kurek (pieprzniki jadalne)
  • 3 liście laurowe
  • 200 g sera pleśniowego BRIE
  • 200 g mozzarelli tartej
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 4 łyżki masła do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki

PRZEPIS NA PIZZE Z KURKAMI

  1. Kurki oczyścić, opłukać, osuszyć, większe pokroić.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym maśle.
  3. Dodać liście laurowe, grzyby, smażyć krótko aż zmiękną, doprawić solą i pieprzem.
  4. Usunąć liście laurowe, dodać ser BRIE, mieszać aż się rozpłynie.
  5. Kurki odstawiamy do ostygnięcia.

PRZYGOTOWANIE CIASTA

  1. Jajko dobrze roztrzepać, dodać mąkę, sól.
  2. Drożdże wymieszać z 1/4 szklanki ciepłej wody i cukrem. Dodać do mąki.
  3. Dodać pozostałą w szklance ciepłą wodę.
  4. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki, wyrabiać ciasto.
  5. Pod koniec wyrabiania dodać olej.
  6. Ciasto oprószyć na koniec mąką i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  7. Ciasto cienko rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, ułożyć na blaszce odstawić na około 20 minut.
  1. Nagrzać piekarnik na 190°C.
  2. Na jednym z ciast ułożyć połowę : szynki, mozzarelli, na koniec rozłożyć kurki.
  3. Wstawić do piekarnika na 12-15 minut. Piec do czasu, aż ciasto nie będzie wiotkie.
  4. Przygotować drugą pizzę.
  5. Po upieczeniu wierzch pizzy posypać pokrojoną natką pietruszki.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments