Dla miłośników RAFAELLO i domowych wypieków dziś proponuję ciasto – połączenie wiórek kokosowych, bitej śmietany, białej czekolady oraz biszkoptu. Dodatkowo biszkopt i masę kokosową przełożyłam kremem budyniowym na bazie masła z dodatkiem jogurtu greckiego, który nadaje wyjątkowego smaku. Ciasto RAFAELLO przygotowujemy w trzech etapach, ale wysiłek wieńczy dzieło i na pewno będzie smakowało naszym bliskim i gościom.
SKŁADNIKI – CIASTO RAFAELLO
BISZKOPT
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
KREM BUDYNIOWY
- 5-6 łyżek mąki krupczatki
- 8 łyżek cukru
- 1/2 litra mleka
- 2/3 kostki masła z jogurtem greckim
MASA KOKOSOWA
- 2 szklanki wiórek kokosowych
- 2 białe czekolady
- 500 ml śmietany 30 %
- 2 opakowania śmietan-FIX
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny na 1/3 szklanki wody
PRZEPIS NA CIASTO RAFAELLO
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU
- Biszkopt można przygotować dzień wcześniej. Białka ubić z cukrem.
- Dodawać powoli żółtka.
- Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Delikatnie wymieszać, wyłożyć na blachę.
- Piec w temperaturze 160-180°C.
PRZYGOTOWANIE KREMU BUDYNIOWEGO
- 2 szklanki mleka zagotować dodać cukier, resztę mleka wymieszać z mąką krupczatką, dodać do gotowanego mleka, mieszać stale przez około 3 minuty, aż budyń zgęstnieje.
- Masło ucieramy w misce, dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, stale ucierając.
- Biszkopt przecinamy w pół, dolną część zostawiamy na blaszce, na nią wykładamy krem budyniowy.
- Drugą połowę biszkoptu kruszymy w misce.
- Rozpuszczamy czekoladę w „gorącej kąpieli”. Odstawiamy na chwilę, dodajemy do pokruszonego biszkoptu, mieszamy.
PRZYGOTOWANIE MASY KOKOSOWEJ
- Śmietan-fixy mieszamy z cukrem pudrem.
- Śmietanę chwilę ubijamy, wsypujemy wymieszany cukier. Ubijamy dalej, aż śmietana będzie sztywna.
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, następnie chłodzimy stale mieszając.
- Letnią żelatynę od razu powoli wlewamy do śmietany stale mieszając mikserem.
- Do śmietany dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy, dodajemy do pokruszonego biszkoptu i znowu mieszamy całość.
- Masę kokosową wykładamy na krem. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki, żeby krem i masa naszego ciasta RAFAELLO zgęstniała.