Ciasto rafaello

Ciasto rafaello

180min
20porcji
Średni

Dla miłośników RAFAELLO i domowych wypieków dziś proponuję ciasto – połączenie wiórek kokosowych, bitej śmietany, białej czekolady oraz biszkoptu. Dodatkowo biszkopt i masę kokosową przełożyłam kremem budyniowym na bazie masła z dodatkiem jogurtu greckiego, który nadaje wyjątkowego smaku. Ciasto RAFAELLO przygotowujemy w trzech etapach, ale wysiłek wieńczy dzieło i na pewno będzie smakowało naszym bliskim i gościom.

SKŁADNIKI – CIASTO RAFAELLO

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu

KREM BUDYNIOWY

  • 5-6 łyżek mąki krupczatki
  • 8 łyżek cukru
  • 1/2 litra mleka
  • 2/3 kostki masła z jogurtem greckim

MASA KOKOSOWA

  • 2 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 białe czekolady
  • 500 ml śmietany 30 %
  • 2 opakowania śmietan-FIX
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny na 1/3 szklanki wody

PRZEPIS NA CIASTO RAFAELLO

  1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU

  1. Biszkopt można przygotować dzień wcześniej. Białka ubić z cukrem.
  2. Dodawać powoli żółtka.
  3. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
  4. Delikatnie wymieszać, wyłożyć na blachę.
  5. Piec w temperaturze 160-180°C.

PRZYGOTOWANIE KREMU BUDYNIOWEGO

  1. 2 szklanki mleka zagotować dodać cukier, resztę mleka wymieszać z mąką krupczatką, dodać do gotowanego mleka, mieszać stale przez około 3 minuty, aż budyń zgęstnieje.
  2. Masło ucieramy w misce, dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, stale ucierając.
  3. Biszkopt przecinamy w pół, dolną część zostawiamy na blaszce, na nią wykładamy krem budyniowy.
  4. Drugą połowę biszkoptu kruszymy w misce.
  5. Rozpuszczamy czekoladę w „gorącej kąpieli”. Odstawiamy na chwilę, dodajemy do pokruszonego biszkoptu, mieszamy.

PRZYGOTOWANIE MASY KOKOSOWEJ

  1. Śmietan-fixy mieszamy z cukrem pudrem.
  2. Śmietanę chwilę ubijamy, wsypujemy wymieszany cukier. Ubijamy dalej, aż śmietana będzie sztywna.
  3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, następnie chłodzimy stale mieszając.
  4. Letnią żelatynę od razu powoli wlewamy do śmietany stale mieszając mikserem.
  5. Do śmietany dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy, dodajemy do pokruszonego biszkoptu i znowu mieszamy całość.
  6. Masę kokosową wykładamy na krem. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki, żeby krem i masa naszego ciasta RAFAELLO zgęstniała.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments