Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana

60min
4porcje
Łatwy

Kapusta zasmażana to wspaniały, prosty dodatek do dań obiadowych ale przede wszystkim do golonki. Kapusta ta ma wyjątkowo słodko, kwaśno – ostry smak, smak jaki pamiętam z dzieciństwa. Przyprawy w odpowiednich proporcjach dają niesamowity efekt. Kapusta zasmażana to może banalny zestaw tradycyjnych dań, ale na pewno zaskoczy każdego domownika i gościa.

SKŁADNIKI – KAPUSTA ZASMAŻANA

  • 70 dkg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 4 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki kminku
  • przyprawa do dań z kapusty
  • olej

PRZEPIS NA KAPUSTĘ ZASMAŻANĄ

  1. Kapustę wypłukać trzykrotnie w chłodnej wodzie, odcedzić, wycisnąć, pokroić.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju.
  3. Do cebuli dodać kapustę, smażyć jeszcze 5-10 minut.
  4. Zalać małą ilością wody, dodać 1 łyżeczkę soli, 2 łyżeczki cukru, trochę pieprzu, kminek.
  5. Dusić pod przykryciem 20 minut.
  6. Odstawić pokrywkę. Dodać 1 łyżkę octu, 2 łyżeczki cukru, trochę pieprzu, przyprawy do kapusty, trochę oleju.
  7. Smażyć aż odparuje nadmiar wody. Małą ilość wody pozostawiam, żeby kapusta nie była zbyt sucha.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments