Kapusta zasmażana to wspaniały, prosty dodatek do dań obiadowych ale przede wszystkim do golonki. Kapusta ta ma wyjątkowo słodko, kwaśno – ostry smak, smak jaki pamiętam z dzieciństwa. Przyprawy w odpowiednich proporcjach dają niesamowity efekt. Kapusta zasmażana to może banalny zestaw tradycyjnych dań, ale na pewno zaskoczy każdego domownika i gościa.
SKŁADNIKI – KAPUSTA ZASMAŻANA
- 70 dkg kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 4 łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
- 1 łyżka octu
- pieprz do smaku
- 2 łyżeczki kminku
- przyprawa do dań z kapusty
- olej
PRZEPIS NA KAPUSTĘ ZASMAŻANĄ
- Kapustę wypłukać trzykrotnie w chłodnej wodzie, odcedzić, wycisnąć, pokroić.
- Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju.
- Do cebuli dodać kapustę, smażyć jeszcze 5-10 minut.
- Zalać małą ilością wody, dodać 1 łyżeczkę soli, 2 łyżeczki cukru, trochę pieprzu, kminek.
- Dusić pod przykryciem 20 minut.
- Odstawić pokrywkę. Dodać 1 łyżkę octu, 2 łyżeczki cukru, trochę pieprzu, przyprawy do kapusty, trochę oleju.
- Smażyć aż odparuje nadmiar wody. Małą ilość wody pozostawiam, żeby kapusta nie była zbyt sucha.