Jednym z moich ulubionych przetworów jest sałatka z ogórków, z papryką, marchewką, cebulą, świeżym koprem i przyprawami. Do sałatki świetnie nadają się duże, przerośnięte ogórki gruntowe. Odrobina wysiłku włożona w przygotowanie słonecznej sałatki z pewnością zaprocentuje. To idealny przepis na szybką i pyszną sałatkę do obiadu na jesień i zimę, wystarczy tylko otworzyć słoik i gotowe! Składnik wystarczają na około 12 słoików 0,5l.
SKŁADNIKI – SAŁATKA Z OGÓRKÓW
- 4 kg ogórków gruntowych
- 1 kg papryki czerwonej
- 1/2 kg marchewki
- 1/2 kg cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki soli
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka octu
- duży pęczek świeżego kopru
- pieprz ziołowy
- ziele angielskie
- liść laurowy
- gorczyca
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z OGÓRKÓW – SŁONECZNA
- Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
- Obrane ogórki kroimy w plastry, cebulę w piórka. Paprykę kroimy w krótkie paski, marchew obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej. Czosnek siekamy.
- Wszystkie warzywa mieszamy, dodajemy sól, cukier, olej, ocet i przyprawy do smaku. Powtórnie mieszamy i odstawiamy na godzinę.
- Wkładamy sałatkę do słoików (do wysokości szyjki słoika).
- Zabrudzoną zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
- Słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
- Pasteryzujemy przez 15 minut.
- Słoiki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).