Sałatka z ogórków

Sałatka z ogórków – słoneczna

180min
12porcji
Średni

Jednym z moich ulubionych przetworów jest sałatka z ogórków, z papryką, marchewką, cebulą, świeżym koprem i przyprawami. Do sałatki świetnie nadają się duże, przerośnięte ogórki gruntowe. Odrobina wysiłku włożona w przygotowanie słonecznej sałatki z pewnością zaprocentuje. To idealny przepis na szybką i pyszną sałatkę do obiadu na jesień i zimę, wystarczy tylko otworzyć słoik i gotowe! Składnik wystarczają na około 12 słoików 0,5l.

SKŁADNIKI – SAŁATKA Z OGÓRKÓW

  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1/2 kg marchewki
  • 1/2 kg cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka octu
  • duży pęczek świeżego kopru
  • pieprz ziołowy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • gorczyca

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z OGÓRKÓW – SŁONECZNA

  1. Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
  2. Obrane ogórki kroimy w plastry, cebulę w piórka. Paprykę kroimy w krótkie paski, marchew obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej. Czosnek siekamy.
  3. Wszystkie warzywa mieszamy, dodajemy sól, cukier, olej, ocet i przyprawy do smaku. Powtórnie mieszamy i odstawiamy na godzinę.
  4. Wkładamy sałatkę do słoików (do wysokości szyjki słoika).
  5. Zabrudzoną zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
  6. Słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
  7. Pasteryzujemy przez 15 minut.
  8. Słoiki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments