Ciasto drożdżowe

Łatwe ciasto drożdżowe

60min
14porcji
Łatwy

Ciasto drożdżowe nie musi być skomplikowane i wcale nie musi wyschnąć następnego dnia. Wszystkie składniki na drożdżowiec układa się warstwowo, odstawia na trzy godziny do lodówki. Wystarczy zamieszać, ułożyć owoce, kruszonkę i gotowe! Ciasto to jest niezwykle smaczne i puszyste, nawet następnego dnia. Owoce powinny być lekkie, dlatego najlepiej nadają się do tego borówki amerykańskie. Składniki wystarczają na blaszkę o wymiarach 32/21 cm. Tym razem rozłożyłam je na dwie tortownice o średnicy 20-24 cm.

SKŁADNIKI – CIASTO DROŻDŻOWE

CIASTO

  • 100 g drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka + 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki oleju + 1/2 olejku waniliowego
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 4,5 szklanki mąki tortowej lub luksusowej
  • 250 g borówek amerykańskich

KRUSZONKA

  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru

PRZEPIS NA ŁATWE CIASTO DROŻDŻOWE

  1. W sporej salaterce (o pojemności minimum 3 l.) warstwowo układamy składniki na ciasto drożdżowe.
  2. Na spód rozkładamy rozkruszone drożdże, następnie : cukier, jajka roztrzepane ze szczyptą soli, olej z olejkiem waniliowym, mleko a na wierzch mąkę.
  3. Salaterkę wkładamy do lodówki na 3 godziny.
  4. Borówki myjemy, odstawiamy.
  5. Roztopić i ostudzić masło, dodać mąkę, cukier puder, wyrabiamy robotem, aż powstaną grudki kruszonki.
  6. Wyciągamy z lodówki ciasto drożdżowe, składniki mieszamy drewnianą łyżką (można wymieszać robotem na wolnych obrotach).
  7. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch układamy borówki, posypujemy kruszonką (nie zakrywamy całkowicie owoców).
  8. Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika.
  9. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160-170°C, pieczemy 50 minut.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
Magda
7 lat temu

Pysznosci. Znam taką właśnie prostą kruszonkę tylko z dodatkiem żółtka. Wychodzi zawsze