Ciasto drożdżowe nie musi być skomplikowane i wcale nie musi wyschnąć następnego dnia. Wszystkie składniki na drożdżowiec układa się warstwowo, odstawia na trzy godziny do lodówki. Wystarczy zamieszać, ułożyć owoce, kruszonkę i gotowe! Ciasto to jest niezwykle smaczne i puszyste, nawet następnego dnia. Owoce powinny być lekkie, dlatego najlepiej nadają się do tego borówki amerykańskie. Składniki wystarczają na blaszkę o wymiarach 32/21 cm. Tym razem rozłożyłam je na dwie tortownice o średnicy 20-24 cm.
SKŁADNIKI – CIASTO DROŻDŻOWE
CIASTO
- 100 g drożdży
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka + 2 żółtka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki oleju + 1/2 olejku waniliowego
- 1 szklanka zimnego mleka
- 4,5 szklanki mąki tortowej lub luksusowej
- 250 g borówek amerykańskich
KRUSZONKA
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
PRZEPIS NA ŁATWE CIASTO DROŻDŻOWE
- W sporej salaterce (o pojemności minimum 3 l.) warstwowo układamy składniki na ciasto drożdżowe.
- Na spód rozkładamy rozkruszone drożdże, następnie : cukier, jajka roztrzepane ze szczyptą soli, olej z olejkiem waniliowym, mleko a na wierzch mąkę.
- Salaterkę wkładamy do lodówki na 3 godziny.
- Borówki myjemy, odstawiamy.
- Roztopić i ostudzić masło, dodać mąkę, cukier puder, wyrabiamy robotem, aż powstaną grudki kruszonki.
- Wyciągamy z lodówki ciasto drożdżowe, składniki mieszamy drewnianą łyżką (można wymieszać robotem na wolnych obrotach).
- Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch układamy borówki, posypujemy kruszonką (nie zakrywamy całkowicie owoców).
- Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160-170°C, pieczemy 50 minut.
Pysznosci. Znam taką właśnie prostą kruszonkę tylko z dodatkiem żółtka. Wychodzi zawsze