Dla miłośników domowych wypieków gorąco polecam przepis na bułki maślane. Warto czasami zamiast biec do sklepu, odpalić własny piekarnik. Pachnące, puszyste bułeczki posypane makiem i sezamem podaję z masłem i konfiturą.
SKŁADNIKI – BUŁKI MAŚLANE
- 100 g masła – 1/2 kostki
- 3,5 szklanki mąki tortowej
- 25 g drożdży (1/4 kostki) lub 7 g drożdży suchych
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka 3,2%
- 6 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki soli
DODATKOWO
- mak i sezam do posypania
PRZEPIS NA BUŁKI MAŚLANE
- Rozpuścić masło, odstawić.
- Przygotować zaczyn: drożdże rozrobić z 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1-łyżką cukru oraz 1-łyżką mąki. Suche drożdże wystarczy odstawić na 5 minut, świeże na około 20 minut.
- Jajka roztrzepać z resztą mleka. Odłożyć 3-łyżki roztrzepanych jajek do smarowania.
- Do mąki dodać sól, cukier, wymieszać.
- Do suchych składników dodać zaczyn drożdżowy, jajka z mlekiem, masło.
- Wyrobić dokładnie ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Ciasto podzielić na 12-części, uformować bułki.
- Na dużej, prostokątnej blaszce o wymiarach 25×32 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć w 4-rzędach po 3 bułki.
- Bułki przykryć lnianą ściereczką, odstawić na 30 minut.
- Wyrośnięte bułki, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać makiem i sezamem.
- Piec w temperaturze 180°C, przez 25 minut.