Bułki maślane

Bułki maślane

90min
12porcji
Łatwy

Dla miłośników domowych wypieków gorąco polecam przepis na bułki maślane. Warto czasami zamiast biec do sklepu, odpalić własny piekarnik. Pachnące, puszyste bułeczki posypane makiem i sezamem podaję z masłem i konfiturą.

SKŁADNIKI – BUŁKI MAŚLANE

  • 100 g masła – 1/2 kostki
  • 3,5 szklanki mąki tortowej
  • 25 g drożdży (1/4 kostki) lub 7 g drożdży suchych
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

DODATKOWO

  • mak i sezam do posypania

PRZEPIS NA BUŁKI MAŚLANE

  1. Rozpuścić masło, odstawić.
  2. Przygotować zaczyn: drożdże rozrobić z 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1-łyżką cukru oraz  1-łyżką mąki. Suche drożdże wystarczy odstawić na 5 minut, świeże na około 20 minut.
  3. Jajka roztrzepać z resztą mleka. Odłożyć 3-łyżki roztrzepanych jajek do smarowania.
  4. Do mąki dodać sól, cukier, wymieszać.
  5. Do suchych składników dodać zaczyn drożdżowy, jajka z mlekiem, masło.
  6. Wyrobić dokładnie ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  7. Ciasto podzielić na 12-części, uformować bułki.
  8. Na dużej, prostokątnej blaszce o wymiarach 25×32 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć w 4-rzędach po 3 bułki.
  9. Bułki przykryć lnianą ściereczką, odstawić na 30 minut.
  10. Wyrośnięte bułki, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać makiem i sezamem.
  11. Piec w temperaturze 180°C, przez 25 minut.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments