Moskole na talerzu

Moskole

60min
4-5porcji
Trudność

Może nie każdy wie, że z ziemniaka można wyczarować moskole. Tradycyjne podhalańskie placki, wypiekane na kuchennych blaszkach. Kolejny prosty przepis na wspaniałe danie obiadowe. U nas „szał pał”- danie jarskie, które podajemy z serkiem fromage.

SKŁADNIKI – MOSKOLE

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka maślanki lub kwaśnego mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej

PRZEPIS NA MOSKOLE

  1. Ziemniaki obrać, wymyć, gotować przez około 25 minut.
  2. Ostudzone ziemniaki zmielić lub utłuc, wymieszać z maślanką, jajkiem i mąką.
  3. Ciasto doprawić solą i pieprzem, uformować placki, oprószyć w mące. (Posmarować delikatnie z obu stron olejem.)
  4. Moskole piec w piekarniku w temperaturze 190°C, przez 30 minut (obrócić w trakcie).
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments