Może nie każdy wie, że z ziemniaka można wyczarować moskole. Tradycyjne podhalańskie placki, wypiekane na kuchennych blaszkach. Kolejny prosty przepis na wspaniałe danie obiadowe. U nas „szał pał”- danie jarskie, które podajemy z serkiem fromage.
SKŁADNIKI – MOSKOLE
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka maślanki lub kwaśnego mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej
PRZEPIS NA MOSKOLE
- Ziemniaki obrać, wymyć, gotować przez około 25 minut.
- Ostudzone ziemniaki zmielić lub utłuc, wymieszać z maślanką, jajkiem i mąką.
- Ciasto doprawić solą i pieprzem, uformować placki, oprószyć w mące. (Posmarować delikatnie z obu stron olejem.)
- Moskole piec w piekarniku w temperaturze 190°C, przez 30 minut (obrócić w trakcie).