W końcu i u mnie przepis na makaroniki na bezie francuskiej. Makaroniki to wykwintne, delikatne ciasteczka bezowe, ze zmielonymi migdałami. Mają cienką, chrupiącą skorupkę i puszysty, delikatny środek, który tworzy charakterystyczną stopkę. To dosyć kapryśne ciasteczka, dlatego należy trzymać się proporcji składników z dokładnością w gramach. Odrobina mąki ziemniaczanej, soku […]
Deser
3 wpisy
Sezon urlopowy trwa, a u nas szał owocowy na mleczny koktajl bananowo-jagodowy !!! Oczywiście nie mogłam opanować wyobraźni. Koktajle wystąpiły w towarzystwie BANANA NA CHILLOUT-cie, w scenerii oceanu, wysp i palm. Dziecinne ? Owszem !!! … ale zabawne i tematyczne, tak mi się przynajmniej wydaje … Kocham takie powroty do […]
Długo czekałam z wykorzystaniem przepisu na PANNA COTTA z owocami. Dziś „pierwsze koty za płoty” i o to na podwieczorek bardzo prosty w przygotowaniu: pyszny, delikatny, śmietanowy włoski deser.W deserze połączyłam śmietanę i mleko razem z żelatyną. Do smaku dodałam oczywiście laskę wanilii. Panna cottę polewamy obficie sosem owocowym i […]