Długo czekałam z wykorzystaniem przepisu na PANNA COTTA z owocami. Dziś „pierwsze koty za płoty” i o to na podwieczorek bardzo prosty w przygotowaniu: pyszny, delikatny, śmietanowy włoski deser.
W deserze połączyłam śmietanę i mleko razem z żelatyną. Do smaku dodałam oczywiście laskę wanilii. Panna cottę polewamy obficie sosem owocowym i ozdabiamy owocami: truskawki, maliny, jeżyny, jagody, borówki amerykańskie (do wyboru). Przepis wystarcza na 6-plastikowych foremek do galaretek o pojemności 180 ml każdy.
SKŁADNIKI – PANNA COTTA Z OWOCAMI
- 500 ml słodkiej śmietany 30%
- 500 ml mleka 3,2%
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki żelatyny (na 2/3 szklanki wody)
- 1 laska wanilii
DODATKI
- os owocowy, malinowy lub truskawkowy
- owoce do wyboru: truskawki, maliny, jeżyny, jagody, borówki amerykańskie
PRZEPIS NA PANNA COTTA Z OWOCAMI
- Śmietanę, mleko, cukier zagotować w garnku razem z przekrojoną wzdłuż laską wanilii, którą na koniec usuwamy.
- Żelatynę rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać.
- Do gorącej śmietany z mlekiem wlać ciepłą żelatynę, wymieszać dokładnie.
- Po ostudzeniu przelać do plastikowych foremek.
- Odstawić do lodówki do stężenia na minimum 3 godziny.
- Panna cottę wyciągnąć z foremek, odwrócić do góry dnem na talerzykach.
- Polać dowolnym sosem owocowym i ozdobić owocami.