Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

90min
4porcje
Łatwy

Fasolka po bretońsku jest bardzo popularna w kuchni polskiej. Zdecydowanie bardziej pasuje mi do tego dania fasolka biała drobna, bo ma cieńszą skórkę. Fasolkę gotuję, a następnie duszę oczywiście w pomidorach z przecieru oraz odrobiną ketchupu. Dodaję podsmażony boczek z kiełbasą śląska i cebulą. W tym daniu istotną rolę odgrywają przyprawy używam: majeranku, papryki słodkiej i ostrej, gałki muszkatołowej, soli, pieprzu i magi.

SKŁADNIKI -FASOLKA PO BRETOŃSKU

  • 400-500 g fasoli drobnej
  • 4-5 sztuk kiełbasek śląskich wieprzowych
  • 250 g boczku surowego wędzonego
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz, magi

PRZEPIS NA FASOLKĘ PO BRETOŃSKU

  1. Fasolkę zalać ciepłą wodą wieczorem.
  2. Na drugi dzień odlać wodę, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu przez około 45 minut. Pod koniec dodać 1-łyżeczkę soli.
  3. Boczek pokroić na krótkie paseczki.
  4. Kiełbaski obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Boczek podsmażyć na patelni razem z kiełbasą, pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko dodać do gotowanej fasoli.
  6. Na koniec dodać przyprawy: majeranek, paprykę słodką i ostrą, gałkę muszkatołową, pieprz, magi. Wymieszać razem z koncentratem pomidorowym i ketchupem.
  7. Gotować jeszcze przez około 10 minut.
Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o