Fasolka po bretońsku jest bardzo popularna w kuchni polskiej. Zdecydowanie bardziej pasuje mi do tego dania fasolka biała drobna, bo ma cieńszą skórkę. Fasolkę gotuję, a następnie duszę oczywiście w pomidorach z przecieru oraz odrobiną ketchupu. Dodaję podsmażony boczek z kiełbasą śląska i cebulą. W tym daniu istotną rolę odgrywają przyprawy używam: majeranku, papryki słodkiej i ostrej, gałki muszkatołowej, soli, pieprzu i magi.
SKŁADNIKI -FASOLKA PO BRETOŃSKU
- 400-500 g fasoli drobnej
- 4-5 sztuk kiełbasek śląskich wieprzowych
- 250 g boczku surowego wędzonego
- 1 średnia cebula
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki ketchupu
- sól, pieprz, magi
PRZEPIS NA FASOLKĘ PO BRETOŃSKU
- Fasolkę zalać ciepłą wodą wieczorem.
- Na drugi dzień odlać wodę, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu przez około 45 minut. Pod koniec dodać 1-łyżeczkę soli.
- Boczek pokroić na krótkie paseczki.
- Kiełbaski obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Boczek podsmażyć na patelni razem z kiełbasą, pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko dodać do gotowanej fasoli.
- Na koniec dodać przyprawy: majeranek, paprykę słodką i ostrą, gałkę muszkatołową, pieprz, magi. Wymieszać razem z koncentratem pomidorowym i ketchupem.
- Gotować jeszcze przez około 10 minut.