Kruche ciasteczka maślane

Kruche ciasteczka maślane

60min
20porcji
Łatwy

Wiosna i zbliżające się święta sprawiają, że przepis na kruche ciasteczka maślane może jeszcze bardziej wprawić nas w wyjątkowy nastrój. Może być pysznie i pięknie, gdy ciasteczka ozdobimy lukrem królewskim. Będzie równie smakowicie, gdy polejemy je lukrem szklistym i ozdobimy dowolną posypką cukrową. Z podanych składników wyjdą dwie duże blachy ciasteczek, ja od razu szykuję podwójną porcję 🙂

SKŁADNIKI – KRUCHE CIASTECZKA MAŚLANE

CIASTO

  • 1 kostka masła – 200 g
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka (białka odłożyć do lukru królewskiego)
  • cukier waniliowy

LUKIER KRÓLEWSKI

  • 2 białka z dużych jaj
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

PRZEPIS NA KRUCHE CIASTECZKA MAŚLANE

  1. Oddzielić żółtka jaj, białka odłożyć do lukru królewskiego.
  2. Mąkę wymieszać z posiekanym masłem, żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  3. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odstawić na 1 godzinę do lodówki.
  4. Ciasto rozwałkować, podsypując delikatnie mąką na grubość 4-5 mm.
  5. Z ciasta wykrawać ciasteczka w dowolnymi foremkami.
  6. Żeby ciastka zachowały kształty i tłoczenia, powinny być schłodzone przed pieczeniem. Masło wówczas nie rozpłynie się na początku pieczenia.
  7. Piec w temperaturze 180-190°C, przez 10 minut.
  8. Ciasteczka ozdobić lukrem królewskim.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments