Wiosna i zbliżające się święta sprawiają, że przepis na kruche ciasteczka maślane może jeszcze bardziej wprawić nas w wyjątkowy nastrój. Może być pysznie i pięknie, gdy ciasteczka ozdobimy lukrem królewskim. Będzie równie smakowicie, gdy polejemy je lukrem szklistym i ozdobimy dowolną posypką cukrową. Z podanych składników wyjdą dwie duże blachy ciasteczek, ja od razu szykuję podwójną porcję 🙂
SKŁADNIKI – KRUCHE CIASTECZKA MAŚLANE
CIASTO
- 1 kostka masła – 200 g
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka (białka odłożyć do lukru królewskiego)
- cukier waniliowy
LUKIER KRÓLEWSKI
- 2 białka z dużych jaj
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
PRZEPIS NA KRUCHE CIASTECZKA MAŚLANE
- Oddzielić żółtka jaj, białka odłożyć do lukru królewskiego.
- Mąkę wymieszać z posiekanym masłem, żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odstawić na 1 godzinę do lodówki.
- Ciasto rozwałkować, podsypując delikatnie mąką na grubość 4-5 mm.
- Z ciasta wykrawać ciasteczka w dowolnymi foremkami.
- Żeby ciastka zachowały kształty i tłoczenia, powinny być schłodzone przed pieczeniem. Masło wówczas nie rozpłynie się na początku pieczenia.
- Piec w temperaturze 180-190°C, przez 10 minut.
- Ciasteczka ozdobić lukrem królewskim.