Szukacie przepisu na puszystą babkę świąteczną?! … Przepis na cytrynową babkę parzoną będzie idealny! Babka bywa kapryśna :), ale na pewno się uda, jeżeli bez pośpiechu i z wyczuciem będziemy łączyć składniki. Ciasto polać można lukrem lub polewą czekoladową. Tym razem użyłam lukru królewskiego, w pięknej kryjącej bieli.
SKŁADNIKI – BABKA CYTRYNOWA – BABKA PARZONA
SKŁADNIKI NA FORMĘ 1,5 litrową
- 2/3 kostki masła
- 4 duże jaja
- 2/3 szklanki mąki wrocławskiej lub tortowej
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki cukru
- olejek cytrynowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZEPIS NA PUSZYSTĄ BABKĘ CYTRYNOWĄ – BABKA PARZONA
- Formę na babki z kominkiem, wysmarować margaryną, posypać bułką tartą.
- Jajka ubijać, stopniowo dodając po trochę cukier.
- Masło rozpuścić. Gorący tłuszcz wlewać cienkim strumieniem do ubitych jajek, mieszać delikatnie łyżką.
- Dodać olejek cytrynowy.
- Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy. Całość delikatnie mieszać.
- Na koniec ciasto wymieszać z sokiem z cytryny.
- Ciasto przelać do formy.
- Piec w temperaturze 150-160°C przez około 50 minut.
- Uchylić drzwiczki piekarnika, odczekać 10 minut.
- Babkę wyciągnąć z piekarnika, odczekać 15 minut i ostrożnie przełożyć na talerz. Po ostygnięciu ozdobić polewą.