Puszysta babka cytrynowa - babka parzona

Puszysta babka cytrynowa – babka parzona

50min
10porcji
Łatwy

Szukacie przepisu na puszystą babkę świąteczną?! … Przepis na cytrynową babkę parzoną będzie idealny! Babka bywa kapryśna :), ale na pewno się uda, jeżeli bez pośpiechu i z wyczuciem będziemy łączyć składniki. Ciasto polać można lukrem lub polewą czekoladową. Tym razem użyłam lukru królewskiego, w pięknej kryjącej bieli.

SKŁADNIKI – BABKA CYTRYNOWA – BABKA PARZONA

SKŁADNIKI NA FORMĘ 1,5 litrową

  • 2/3 kostki masła lub margaryny
  • 4 duże jaja
  • 2/3 szklanki mąki wrocławskiej lub tortowej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • olejek cytrynowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZEPIS NA PUSZYSTĄ BABKĘ CYTRYNOWĄ – BABKA PARZONA

  1. Formę na babki z kominkiem, wysmarować margaryną, posypać bułką tartą.
  2. Jajka ubijać, stopniowo dodając po trochę cukier.
  3. Masło lub margarynę rozpuścić. Gorący tłuszcz wlewać cienkim strumieniem do ubitych jajek, mieszać delikatnie łyżką.
  4. Dodać olejek cytrynowy.
  5. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy. Całość delikatnie mieszać.
  6. Na koniec ciasto wymieszać z sokiem z cytryny.
  7. Ciasto przelać do formy.
  8. Piec w temperaturze 150-160°C przez około 50 minut.
  9. Uchylić drzwiczki piekarnika, odczekać 10 minut.
  10. Babkę wyciągnąć z piekarnika, odczekać 15 minut i ostrożnie przełożyć na talerz. Po ostygnięciu ozdobić polewą.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments