Gołąbki poznańskie

Gołąbki poznańskie – bez zawijania

80min
18porcji
Łatwy

Gołąbki poznańskie to sposób na szybkie gołąbki bez zawijania. Łatwy przepis na pyszne i sycące danie obiadowe. Moje gołąbki poznańskie przygotowuję na mielonej łopatce wieprzowej i oczywiście kapuście włoskiej. Kapustę po sparzeniu trzeba dokładnie odcisnąć z wody. Gołąbki-kotlety łatwiej będzie formować, jeżeli dłonie lekko zwilżymy wodą. Podczas gotowania gołąbki dzięki kaszy mannie pęcznieją, zwiększając swoją objętość. Sos pomidorowy natomiast gęstnieje od mąki pszennej użytej do obtaczania kotletów.

SKŁADNIKI NA GOŁĄBKI POZNAŃSKIE – BEZ ZAWIJANIA

  • 1/2 kg mielonej łopatki lub karkówki wieprzowej
  • 70 dkg kapusty włoskiej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kaszy manny (suchej)
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka pszenna do obtaczania
  • olej do smażenia

SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY

  • 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 4 szklanki wody,
  • 1,5 kostki rosołowej drobiowej

PRZEPIS NA GOŁĄBKI POZNAŃSKIE – BEZ ZAWIJANIA

  1. Kapustę drobno poszatkować. Dodać do wrzątku, gotować przez 5-10 minut.
  2. Odcedzić kapustę, zlać zimną wodą, ostygniętą mocno odcisnąć z wody.
  3. Do mięsa dodać startą na papkę cebulę, jajka, wsypać kaszę, wyrabiać.
  4. Pod koniec dodać kapustę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  5. Wilgotnymi dłońmi uformować niewielkie kotlety, obtoczyć je w mące.
  6. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju.
  7. Przygotować sos pomidorowy. W dużym, płaski garnku zagotować wodę z koncentratem pomidorowym i kostkami rosołowymi.
  8. Do sosu wyłożyć kotlety, gotować przez 40 minut.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments