Warstwowa sałatka złocieniecka to miks smaków. Połączenie słodkiego ananasa, kukurydzy, pora, selera, szynki, jajek i sera żółtego, przełożonych majonezem. Sałatka świetnie sprawdza się na imprezę, kolację, czy śniadanie.
SKŁADNIKI – SAŁATKA ZŁOCIENIECKA
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 słoiczek selera konserwowego
- 35 dkg szynki gotowanej (białej/włoskiej/)
- 1 puszka plastrów ananasa
- 2 pory (jasnozielone i białe części)
- 15-20 dkg żółtego sera
- 6 jaj
- 300-400 ml majonezu
- sól, pieprz
PRZEPIS NA SAŁATKĘ ZŁOCIENIECKĄ
- Jajka gotować przez 6 minut, zalać zimną wodą, odstawić.
- Szynkę pokroić w kostkę.
- Ananasa odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki, delikatnie odcisnąć z nadmiaru wody.
- Por pokroić w pióra, doprawić solą i pieprzem wymieszać.
- Seler odcedzić, odcisnąć z zalewy, poszatkować.
- Kukurydzę odcedzić, zlać zimną wodą, delikatnie odcisnąć.
- Na tarce jarzynowej zetrzeć osobno ser żółty, następnie jajka.
W DUŻEJ SALATERCE UŁOŻYĆ WARSTWOWO:
- Połowę pora.
- Seler.
- Kukurydzę.
- Szynkę.
- Połowę majonezu.
- Ananasa.
- Jajka, posolić.
- Resztę pora.
- Resztę majonezu.
- Ser żółty.