Sernik czekoladowo-miętowy

Sernik czekoladowo-miętowy

120min
12porcji
Łatwy

Sernik czekoladowo-miętowy to idealne połączenie ciasta czekoladowego z sernikiem na zimno. Jest wyjątkowe, po prostu pyszne. Tworząc ten przepis chciałam szczególnie podkreślić wyjątkowy smak świeżych listków mięty, dodanych do sernika. Samo połączenie dwóch smaków czekolady i mięty kusi wszystkich łasuchów. Mam nadzieję, że mój przepis na sernik czekoladowo-miętowy znajdzie swoich wielbicieli.

SKŁADNIKI – SERNIK MIĘTOWO-CZEKOLADOWY

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 1/3 kostki masła
  • 2/3 szklanki cukru drobnego
  • 2 spore łyżki mąki ziemniaczanej

MASA SEROWA

  • 1/2 kg sera białego mielonego
  • 1 serek mascarpone
  • 1 galaretka agrestowa
  • 2-spore garście świeżej mięty

PRZEPIS NA SERNIK CZEKOLADOWO-MIĘTOWY

  1. Czekoladę oraz masło rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, ostudzić.
  2. Przygotować 2 tortownice o średnicy 20 cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. W osobnym garnku ubić 3-oddzielone białka.
  4. W drugim garnku 1-całe jajko i 3-żółtka ubić wraz z cukrem na puszystą masę.
  5. Do masy dodawać stopniowo czekoladę, następnie mąkę.
  6. Na koniec dodać pianę z białek delikatnie mieszając.
  7. Ciasto podzielić na dwie tortownice.
  8. Piec około 30 minut w temperaturze 170°C .
  9. Ciasto studzimy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
  10. Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody.
  11. Miętę blendujemy dodając trochę rozrobionej galaretki.
  12. Do sera białego dodajemy serek mascarpone, galaretkę oraz miętę, mieszamy.
  13. Ciasto odklejamy delikatnie od tortownicy (ułatwi to krojenie porcji).
  14. Na pierwszą część ciasta (na nasz spód) wylewamy masę serową. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
  15. Na wierzch masy układamy delikatnie drugą część ciasta.
  16. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments