Sernik czekoladowo-miętowy to idealne połączenie ciasta czekoladowego z sernikiem na zimno. Jest wyjątkowe, po prostu pyszne. Tworząc ten przepis chciałam szczególnie podkreślić wyjątkowy smak świeżych listków mięty, dodanych do sernika. Samo połączenie dwóch smaków czekolady i mięty kusi wszystkich łasuchów. Mam nadzieję, że mój przepis na sernik czekoladowo-miętowy znajdzie swoich wielbicieli.
SKŁADNIKI – SERNIK MIĘTOWO-CZEKOLADOWY
- 150 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 1/3 kostki masła
- 2/3 szklanki cukru drobnego
- 2 spore łyżki mąki ziemniaczanej
MASA SEROWA
- 1/2 kg sera białego mielonego
- 1 serek mascarpone
- 1 galaretka agrestowa
- 2-spore garście świeżej mięty
PRZEPIS NA SERNIK CZEKOLADOWO-MIĘTOWY
- Czekoladę oraz masło rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, ostudzić.
- Przygotować 2 tortownice o średnicy 20 cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia.
- W osobnym garnku ubić 3-oddzielone białka.
- W drugim garnku 1-całe jajko i 3-żółtka ubić wraz z cukrem na puszystą masę.
- Do masy dodawać stopniowo czekoladę, następnie mąkę.
- Na koniec dodać pianę z białek delikatnie mieszając.
- Ciasto podzielić na dwie tortownice.
- Piec około 30 minut w temperaturze 170°C .
- Ciasto studzimy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
- Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody.
- Miętę blendujemy dodając trochę rozrobionej galaretki.
- Do sera białego dodajemy serek mascarpone, galaretkę oraz miętę, mieszamy.
- Ciasto odklejamy delikatnie od tortownicy (ułatwi to krojenie porcji).
- Na pierwszą część ciasta (na nasz spód) wylewamy masę serową. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
- Na wierzch masy układamy delikatnie drugą część ciasta.
- Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.