Młoda kapusta zasmażana króluje na polskich stołach. Jeśli dotąd nie mieliście okazji sami jej zrobić to skorzystajcie z mojego przepisu. Danie to jest proste do wykonania – polecam wersję z kiełbasą. Nie zapomnijcie o dużym pęczku koperku, który głównie podkreśla smak tej potrawy! Warto wykorzystać ten w zasadzie krótki okres, w którym występuje młoda kapusta, zanim jej liście zbiją się i stracą na delikatności. Pamiętajmy, że kapusta jest niskokaloryczna stąd diety kapuściane. Młoda kapusta zawiera sporo witaminy C i A, komplet witamin z grupy B, wapń, magnez, potas, żelazo oraz kwas foliowy (najwięcej jest w zewnętrznych, zielonych liściach) także siarkę, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci.
SKŁADNIKI – MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA
- 1-2 kapusty młode (w zależności od rozmiaru)
- 1 marchew
- 5 sztuk kiełbasy śląskiej
- 1 spory pęczek kopru
- 1 cebula
- około 3 łyżki oleju
- 1 szklanka wody
- sól, pieprz, magi
PRZEPIS NA MŁODĄ KAPUSTĘ ZASMAŻANĄ
- Kapustę szatkujemy niezbyt cienko nożem lub na szatkownicy.
- Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej dodać do garnka z kapustą.
- Do garnka dolewamy 1 szklankę wody i olej, dodajemy 1 łyżeczkę soli.
- Dusimy pod przykryciem około 20 – 30 minut.
- Obraną kiełbasę kroimy w kostkę (wzdłuż na ćwiartki).
- Kiełbasę zasmażamy na patelni razem z pokrojoną drobno cebulą, dodajemy do kapusty.
- Na koniec wrzucamy drobno pokrojony koper oraz doprawiamy do smaku magi i pieprzem.