Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane

20min
4porcje
Łatwy

Dziś jeszcze jeden przepis na dodatek do dań mięsnych – buraczki zasmażane. Przepis stosowany od pokoleń w polskich domach. Smażone na maśle buraczki z dodatkiem śmietany, idealnie pasują do kotletów schabowych, mielonych i nie tylko. Podawane na ciepło buraczki doprawione jedynie solą, pieprzem i sokiem z cytryny, mają wyjątkowy smak.

SKŁADNIKI – BURACZKI ZASMAŻANE

  • 3 średnie buraki czerwone (około 70 dkg)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

PRZEPIS NA BURACZKI ZASMAŻANE

  1. Buraki gotować w osolonej wodzie przez około 1,5-2 godziny.
  2. Ostudzone buraki, obrać, zetrzeć na tarce na papkę, odcedzić z nadmiaru soku na gęstym sitku.
  3. Na patelni rozpuścić 1-2 łyżki masła, wyłożyć buraczki.
  4. Do buraków dodać 1/2 łyżeczki soli, sok z cytryny.
  5. Smażyć do czasu, aż odparuje nadmiar wody.
  6. Pod koniec wymieszać ze śmietaną, podawać jako ciepły dodatek do dań mięsnych.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments