Dziś jeszcze jeden przepis na dodatek do dań mięsnych – buraczki zasmażane. Przepis stosowany od pokoleń w polskich domach. Smażone na maśle buraczki z dodatkiem śmietany, idealnie pasują do kotletów schabowych, mielonych i nie tylko. Podawane na ciepło buraczki doprawione jedynie solą, pieprzem i sokiem z cytryny, mają wyjątkowy smak.
SKŁADNIKI – BURACZKI ZASMAŻANE
- 3 średnie buraki czerwone (około 70 dkg)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
PRZEPIS NA BURACZKI ZASMAŻANE
- Buraki gotować w osolonej wodzie przez około 1,5-2 godziny.
- Ostudzone buraki, obrać, zetrzeć na tarce na papkę, odcedzić z nadmiaru soku na gęstym sitku.
- Na patelni rozpuścić 1-2 łyżki masła, wyłożyć buraczki.
- Do buraków dodać 1/2 łyżeczki soli, sok z cytryny.
- Smażyć do czasu, aż odparuje nadmiar wody.
- Pod koniec wymieszać ze śmietaną, podawać jako ciepły dodatek do dań mięsnych.