Bardzo często wracam do przepisu na TIRAMISU. Nasze ulubione ciasto na domowym biszkopcie, przełożonym masą z bitej śmietany i serka mascarpone. Biszkopt nasączamy zaparzoną kawą i likierem migdałowym AMARETTO. Każdą warstwę dodatkowo posypujemy kakao.
SKŁADNIKI – CISTO TIRAMISU
BISZKOPT
- 6 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
MASA ŚMIETANOWA
- 750 ml śmietany 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 opakowanie śmietan-Fix
- 250 g serka mascarpone
DODATKOWO
- 2/3 szklanki zaparzonej kawy (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczki cukru)
- 75 ml likieru AMARETTO
- 4 łyżki kakao
PRZEPIS NA CIASTO TIRAMISU
- Przygotować biszkopt. Białka ubić z cukrem, na koniec dodawać po jednym żółtku, miksować.
- Ubitą pianę delikatnie wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
- Na koniec dodać ocet, wymieszać.
- Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, biszkopt piec przez 40-50 minut.
- Kawę posłodzić, ostudzić, połączyć z Amaretto.
- Ostygnięty biszkopt przekroić wzdłuż. Wierzch obu blatów biszkopta nasączyć kawą z Amaretto.
- Przygotować masę śmietanową. Schłodzoną śmietanę ubić krótko mikserem. Śmietan-Fix wymieszać z cukrem pudrem, wsypać do śmietany. Ubijać na sztywno przez około 5 minut.
- Ubitą śmietanę wymieszać delikatnie z serkiem mascarpone.
- Połowę masy śmietanowej wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu, wyrównać, posypać kakao.
- Przykryć drugi blatem ciasta, wyłożyć resztę masy śmietanowej (wycisnąć wzory przez rękaw cukierniczą), posypać kakao.
- Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Tiramisu, jak dla nas najlepsze ciasto do kawy! Świetny przepis 🙂