Ciasto Oczy Carycy jest piękne i efektowne ale wymaga trochę pracy. Szczególnie polecam je na wszelkie okazje do świętowania. To wyjątkowe połączenie ciasta na bazie białek i ciasta kakaowego na bazie żółtek. Każde ciasto z galaretką zyskuje na smaku, do tego polewa czekoladowa, krem śmietankowy niebo w gębie! Mam nadzieję, że same zdjęcia zachęcą Was do zrobienia Oczu Carycy. Można oczywiście zamiast czerwonej galaretki, przełożyć ciasto galaretką w zielonym kolorze.
SKŁADNIKI – CIASTO OCZY CARYCY
CIASTO JASNE
- 5 białek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
CIASTO CIEMNE
- 5 żółtek
- 2 całe jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki oleju
KREM
- 2,5 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2/3 kostki masła
GALARETKA
- 2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe
- 1/2 litra wody
NAPAR KAWOWY
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka wody
- (30 ml spirytusu)
- 120 g biszkoptów okrągłych
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 ml mleka zagęszczonego lub śmietanki do kawy
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
PRZEPIS NA CIASTO OCZY CARYCY
- Przygotować ciasto jasne : ubić białka z cukrem, dodać powoli ocet, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Przygotować ciasto ciemne : żółtka z jajkami utrzeć z cukrem na puch, dodać powoli olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wykładać na przemian ciasto jasne i ciemne, delikatnie zamieszać widelcem.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż.
- Przygotować krem. Zagotować 2 szklanki mleka, dodać cukier, resztę mleka wymieszać z budyniem i mąką. Dodać do gotowanego mleka, mieszać stale przez około 3 minuty, aż budyń zgęstnieje.
- Przygotować napar z kawowy. Zalać kawę gorącą wodą, wymieszać z cukrem, ostudzić. Do naparu można dodać spirytus.
- Biszkopty namoczyć naparem z kawy.
- Na spód pierwszego ciasta wyłożyć połowę kremu, następnie biszkopty nasączone w kawie biszkopty „brzuszkami” do góry.
- Żeby galaretka nie uciekła z ciasta, krem powinien przywierać do ciasta.
- Rozrobić galaretki w gorącej wodzie. Ostudzić i odstawić do lodówki.
- Tężejącą galaretkę wylać na biszkopty. Odstawić do lodówki.
- Na galaretkę wyłożyć pozostały krem, przykryć drugim blatem ciasta.
- Przygotować polewę czekoladową. Śmietankę lub mleko zagęszczone zagotować w małym garnku, dodać cukier puder. Garnek odstawić do gorącej kąpieli w większym garnku.
- Dodać czekoladę gdy będzie się rozpuszczać, dokładnie wymieszać.
- Odstawić z kąpieli polewę i stale mieszając do częściowego ostudzenia, wylać i rozprowadzić równomiernie sylikonową łopatką na wierzch ciasta.
- Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki.