Ciasto oczy carycy

Ciasto Oczy Carycy

120 min
24porcje
Średni

Ciasto Oczy Carycy jest piękne i efektowne ale wymaga trochę pracy. Szczególnie polecam je na wszelkie okazje do świętowania. To wyjątkowe połączenie ciasta na bazie białek i ciasta kakaowego na bazie żółtek. Każde ciasto z galaretką zyskuje na smaku, do tego polewa czekoladowa, krem śmietankowy niebo w gębie! Mam nadzieję, że same zdjęcia zachęcą Was do zrobienia Oczu Carycy. Można oczywiście zamiast czerwonej galaretki, przełożyć ciasto galaretką w zielonym kolorze.

SKŁADNIKI NA CIASTO OCZY CARYCY

SKŁADNIKI NA CIASTO JASNE

  • 5 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA CIASTO CIEMNE

  • 5 żółtek
  • 2 całe jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki oleju

KREM

  • 2,5 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2/3 kostki masła

GALARETKA

  • 2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe
  • 1/2 litra wody

NAPAR KAWOWY

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka wody
  • (30 ml spirytusu)
  • 120 g biszkoptów okrągłych

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 100 ml mleka zagęszczonego lub śmietanki do kawy
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej

PRZEPIS NA CIASTO OCZY CARYCY

  1. Przygotować ciasto jasne : ubić białka z cukrem, dodać powoli ocet, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Przygotować ciasto ciemne : żółtka z jajkami utrzeć z cukrem na puch, dodać powoli olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
  3. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Wykładać na przemian ciasto jasne i ciemne, delikatnie zamieszać widelcem.
  5. Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż.
  6. Przygotować krem. Zagotować 2 szklanki mleka, dodać cukier, resztę mleka wymieszać z budyniem i mąką. Dodać do gotowanego mleka, mieszać stale przez około 3 minuty, aż budyń zgęstnieje.
  7. Przygotować napar z kawowy. Zalać kawę gorącą wodą, wymieszać z cukrem, ostudzić. Do naparu można dodać spirytus.
  8. Biszkopty namoczyć naparem z kawy.
  9. Na spód pierwszego ciasta wyłożyć połowę kremu, następnie biszkopty nasączone w kawie biszkopty „brzuszkami” do góry.
  10. Żeby galaretka nie uciekła z ciasta, krem powinien przywierać do ciasta.
  11. Rozrobić galaretki w gorącej wodzie. Ostudzić i odstawić do lodówki.
  12. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopty. Odstawić do lodówki.
  13. Na galaretkę wyłożyć pozostały krem, przykryć drugim blatem ciasta.
  14. Przygotować polewę czekoladową. Śmietankę lub mleko zagęszczone zagotować w małym garnku, dodać cukier puder. Garnek odstawić do gorącej kąpieli w większym garnku.
  15. Dodać czekoladę gdy będzie się rozpuszczać, dokładnie wymieszać.
  16. Odstawić z kąpieli polewę i stale mieszając do częściowego ostudzenia, wylać i rozprowadzić równomiernie sylikonową łopatką na wierzch ciasta.
  17. Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki.
Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o