Kotlety schabowe

Kotlety schabowe

50min
8porcji
Łatwy

Oto moja oda do schabowego. Kotlety schabowe w polskiej kuchni to podstawa. W moim domu rodzinnym zawsze były cienkie – tzw. „bite do nieprzytomności” 🙂 – żartobliwa wersja dla zwolenników konkretnych porcji. Mimo, że tradycyjnie powinny być smażone na smalcu, ja wolę zdecydowanie olej, żeby mięso było bardziej delikatne i kruche. Kotlety można również wcześniej namoczyć w maślance lub kefirze. Schabowy przed panierką smaruję cienko musztardą i posypuję delikatnie solą i pieprzem.

SKŁADNIKI – KOTLETY SCHABOWE

  • 80 dkg schabu bez kości
  • 1 jajko (+1 łyżka wody)
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej lub stołowej
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • (200 ml maślanki lub kefiru)

PRZEPIS NA KOTLETY SCHABOWE

  1. Schab pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm.
  2. Odcisnąć z nadmiaru wody na ręczniku papierowym. Rozbić tłuczkiem.
  3. (Żeby mięso było delikatniejsze, można namoczyć je w maślance lub kefirze przez około 3 godziny. Kotlety odcisnąć z maślanki.)
  4. Jedną stronę kotletów, posypać delikatnie solą i pieprzem, posmarować cienko musztardą.
  5. Jajko roztrzepać z 1- łyżką wody.
  6. Rozgrzać olej na patelni.
  7. Tuż przed smażeniem, każdy kotlet namoczyć najpierw w jajku, następnie obtoczyć dokładnie w bułce tartej.
  8. Smażyć po około 4-5 minut z obu stron.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments