Po świątecznym menu mam zawsze ochotę na pizzę, tym razem na ostro pizza z salami i pepperoni. Ciasto przygotowałam na drożdżach, posmarowałam cienko sosem pomidorowym. Wierzch posypałam mozzarellą i oczywiście ułożyłam główne dodatki. Składniki starczają na dwie pizze, na cienkim cieście o średnicy 32 cm.
SKŁADNIKI – PIZZA Z SALAMI I PEPPERONI
CIASTO
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 kostki świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko
- 1-2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
SOS
- 1 cebula
- 5 sporych łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 2-3 ząbki czosnku
- przyprawy do pizzy
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- olej, woda
DODATKI
- 10-15 dkg plastrów salami
- kilka sztuk papryki pepperoni (marynowane)
- 30-40 dkg dkg sera mozzarella w kostce
PRZEPIS NA PIZZE Z SALAMI I PEPPERONI
PRZYGOTOWANIE CIASTA
- Jajko dobrze roztrzepać, dodać mąkę, sól.
- Drożdże wymieszać z 1/2 szklanki ciepłej wody i cukrem. Dodać do mąki.
- Dodać pozostałą w szklance ciepłą wodę.
- Delikatnie wymieszać wszystkie składniki, wyrabiać ciasto.
- Pod koniec wyrabiania dodać olej.
- Ciasto oprószyć na koniec mąką i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
PRZYGOTOWANIE SOSU
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju.
- Na koniec dodać pokrojony drobno lub wyciśnięty czosnek, koncentrat pomidorowy, cukier, przyprawy do pizzy.
- Wszystko razem podsmażyć przez chwilę. Dodać małą ilość wody, wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
- Ciasto cienko rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, ułożyć na blaszce odstawić na około 20 minut.
- Plastry salami dzielimy na połówki, pepperoni na krótsze kawałki, ser ścieramy na tarce jarzynowej.
- Nagrzać piekarnik na 190°C.
- Pędzelkiem rozsmarować połowę sosu na jednym z ciast.
- Ułożyć połowę : sera, na to salami, kawałki pepperoni.
- Wstawić do piekarnika na 12-15 minut. Piec do czasu, aż ciasto nie będzie wiotkie.
- Przygotować drugą pizzę.