Pizza z salami i pepperoni

Pizza z salami i pepperoni

90min
4porcje
Łatwy

Po świątecznym menu mam zawsze ochotę na pizzę, tym razem na ostro pizza z salami i pepperoni. Ciasto przygotowałam na drożdżach, posmarowałam cienko sosem pomidorowym. Wierzch posypałam mozzarellą i oczywiście ułożyłam główne dodatki. Składniki starczają na dwie pizze, na cienkim cieście o średnicy 32 cm.

SKŁADNIKI – PIZZA Z SALAMI I PEPPERONI

CIASTO

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 kostki świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

SOS

  • 1 cebula
  • 5 sporych łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawy do pizzy
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • olej, woda

DODATKI

  • 10-15 dkg plastrów salami
  • kilka sztuk papryki pepperoni (marynowane)
  • 30-40 dkg dkg sera mozzarella w kostce

PRZEPIS NA PIZZE Z SALAMI I PEPPERONI

PRZYGOTOWANIE CIASTA

  1. Jajko dobrze roztrzepać, dodać mąkę, sól.
  2. Drożdże wymieszać z 1/2 szklanki ciepłej wody i cukrem. Dodać do mąki.
  3. Dodać pozostałą w szklance ciepłą wodę.
  4. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki, wyrabiać ciasto.
  5. Pod koniec wyrabiania dodać olej.
  6. Ciasto oprószyć na koniec mąką i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

PRZYGOTOWANIE SOSU

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju.
  2. Na koniec dodać pokrojony drobno lub wyciśnięty czosnek, koncentrat pomidorowy, cukier, przyprawy do pizzy.
  3. Wszystko razem podsmażyć przez chwilę. Dodać małą ilość wody, wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
  1. Ciasto cienko rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, ułożyć na blaszce odstawić na około 20 minut.
  2. Plastry salami dzielimy na połówki, pepperoni na krótsze kawałki, ser ścieramy na tarce jarzynowej.
  3. Nagrzać piekarnik na 190°C.
  4. Pędzelkiem rozsmarować połowę sosu na jednym z ciast.
  5. Ułożyć połowę : sera, na to salami, kawałki pepperoni.
  6. Wstawić do piekarnika na 12-15 minut. Piec do czasu, aż ciasto nie będzie wiotkie.
  7. Przygotować drugą pizzę.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments