Co jeszcze można podać na świąteczny stół – polecam rosyjską potrawę – śledzia pod pierzynką – warstwową sałatkę śledziową, tzw. SZUBĘ. Śledź po karpiu to druga ryba, która gości na polskich stołach, głównie na Gwiazdkę. W sałatce tej oprócz śledzi kroimy w kostkę i układamy warstwowo: ogórki konserwowe, cebulę czerwoną, buraki gotowane lub marynowane, ziemniaki i jajka. Składniki te łączą 3-cienkie warstwy majonezu.
SKŁADNIKI – SAŁATKA ŚLEDZIOWA (SZUBA WARSTWOWA)
- 50 dkg śledzi z zalewy octowej
- 2-3 ogórki konserwowe lub korniszony
- 1 cebula czerwona!
- 250 ml majonezu
- 2 małe buraki gotowane lub marynowane
- 2 ziemniaki
- 4 jajka
PRZEPIS NA SZUBĘ WARSTWOWĄ – SAŁATKA ŚLEDZIOWA – ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ
- Ugotować buraki, osobno ziemniaki w mundurkach i jajka, ostudzić w zimnej wodzie.
- Sałatkę układać warstwo.
- Ściągnąć twardą skórę ze śledzi, pokroić je w grubszą kostkę. Delikatnie odsączyć z wody na ręczniku papierowym. Wyłożyć na spód naczynia.
- Ogórki pokroić w kostkę, odsączyć z wody, ułożyć na śledzie.
- Cebulę pokroić w kostkę, wyłożyć na ogórki.
- Rozsmarować 2 łyżki majonezu.
- Buraki pokroić w drobną kostkę (odsączyć), wyłożyć na wierzch.
- Na buraki, rozsmarować 2 łyżki majonezu.
- Ziemniaki i białka jaj pokroić w drobną kostkę, wymieszać, wyłożyć kolejną warstwę.
- Rozsmarować kolejne 2-łyżki majonezu, a na wierzch dodać rozkruszone żółtka.