Szuba - warstwowa sałatka śledziowa, śledź pod pierzynką

Szuba warstwowa, sałatka śledziowa, śledź pod pierzynką

60min
10porcji
Łatwy

Co jeszcze można podać na świąteczny stół – polecam rosyjską potrawę – śledzia pod pierzynkąwarstwową sałatkę śledziową, tzw. SZUBĘ. Śledź po karpiu to druga ryba, która gości na polskich stołach, głównie na Gwiazdkę. W sałatce tej oprócz śledzi kroimy w kostkę i układamy warstwowo: ogórki konserwowe, cebulę czerwoną, buraki gotowane lub marynowane, ziemniaki i jajka. Składniki te łączą 3-cienkie warstwy majonezu.

SKŁADNIKI – SAŁATKA ŚLEDZIOWA (SZUBA WARSTWOWA)

  • 50 dkg śledzi z zalewy octowej
  • 2-3 ogórki konserwowe lub korniszony
  • 1 cebula czerwona!
  • 250 ml majonezu
  • 2 małe buraki gotowane lub marynowane
  • 2 ziemniaki
  • 4 jajka

PRZEPIS NA SZUBĘ WARSTWOWĄ – SAŁATKA ŚLEDZIOWA – ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ

  1. Ugotować buraki, osobno ziemniaki w mundurkach i jajka, ostudzić w zimnej wodzie.
  2. Sałatkę układać warstwo.
  3. Ściągnąć twardą skórę ze śledzi, pokroić je w grubszą kostkę. Delikatnie odsączyć z wody na ręczniku papierowym. Wyłożyć na spód naczynia.
  4. Ogórki pokroić w kostkę, odsączyć z wody, ułożyć na śledzie.
  5. Cebulę pokroić w kostkę, wyłożyć na ogórki.
  6. Rozsmarować 2 łyżki majonezu.
  7. Buraki pokroić w drobną kostkę (odsączyć), wyłożyć na wierzch.
  8. Na buraki, rozsmarować 2 łyżki majonezu.
  9. Ziemniaki i białka jaj pokroić w drobną kostkę, wymieszać, wyłożyć kolejną warstwę.
  10. Rozsmarować kolejne 2-łyżki majonezu, a na wierzch dodać rozkruszone żółtka.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments