Polewa lukrowa: lukier szklisty, lukier królewski

Polewa lukrowa: lukier szklisty, lukier królewski

Do ozdoby moich pierniczków tradycyjnych użyłam dwa rodzaje polewy lukrowej: lukier szklisty i lukier królewski. Bazą do lukru jest oczywiście cukier puder.

Lukier szklisty ucieramy z odrobiną gorącej wody. Lukier ten jest półprzeźroczysty, nawet jeżeli go zabarwimy. Szybko zastyga, więc trzeba go od razu nakładać (najlepiej za pomocą pędzelka).

Lukier królewski na białkach jaj również ucieram-nie ubijam! Nie rozrzedzam go wodą. Lukier na białkach można przechować w lodówce przez 3 dni (najlepiej w woreczkach cukierniczych).

Do ucierania można użyć drewnianej kuli. Można też użyć robota kuchennego ze specjalnym mieszadłem do ucierania. Polewa lukrowa nie może być zbyt rzadka, ani zbyt gęsta, którą ciężko nam będzie rozprowadzać. Do zabarwienia można użyć barwników spożywczych w proszku lub w żelu. Lukrem szklistym pokryłam skrzydła aniołków, resztę ozdobiłam lukrem królewskim.

SKŁADNIKI NA LUKIER UCIERANY-SZKLISTY

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 6 łyżek gorącej wody

PRZEPIS NA LUKIER UCIERANY-SZKLISTY

  1. Wycisnąć sok z cytryny (przecedzić go przez sitko).
  2. Do misy wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny, gorącą wodę.
  3. Ucierać przez około 10 minut, aż do rozpuszczenia cukru.
  4. Jeżeli lukier będzie za rzadki dodać cukier puder. Jeżeli będzie za gęsty dodać trochę gorącej wody.

SKŁADNIKI NA LUKIER KRÓLEWSKI

  • 2 białka z dużych jaj
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

PRZEPIS NA LUKIER KRÓLEWSKI

  1. Wycisnąć sok z cytryny (przecedzić go przez sitko).
  2. Jajka sparzyć, oddzielić białka, przełożyć do misy.
  3. Do białek dodać 1-szklankę cukru pudru, ucierać dokładnie (przez około 10 minut).
  4. Resztę cukru pudru dodawać po 1-łyżce, pod koniec dodać sok z cytryny.
  5. Ucieranie zakończyć kiedy lukier będzie jednolity.
  6. Zrobić test. Lukier powinien powoli spływać z łyżki. Zrobić próbną kreskę, która nie powinna rozpływać się na blacie. Do wypełnienia lukier powinien być nieco rzadszy, niż do obramowania kształtu. (Unikam rozrzedzania lukru królewskiego wodą nawet po kropelce).
  7. Lukier od razu przełożyć do rękawów cukierniczych.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments