Tradycyjne pierniczki świąteczne z miodem

Tradycyjne pierniczki świąteczne z miodem

120min
20porcji
Łatwy

Gorące przygotowania do świąt już czas rozpocząć, tradycyjne pierniczki na miodzie muszą trochę leżakować :). Miód sprawia, że pierniczki są na początku nieco twarde, ale w ciągu dwóch tygodni zmiękną. Zapach przypraw korzennych, który wypełnia cały dom sprawia, że żaden domownik, czy gość nie przejdzie obojętnie. Ilość składników wystarcza na około 3-4 duże blaszki. Niestety część z nich nie doczeka nawet lukrowania :), dlatego szykuję zawsze podwójną porcję. Do świąt należy przechowywać je w metalowych pudełkach. W osobnym artykule opisałam jak przygotować lukier szklisty i lukier królewski do ich ozdoby. Można też ozdobić je masą cukrową, z której wykonałam Mikołaja i Śnieżynkę.

SKŁADNIKI NA PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM

  • 250 g (2/3) szklanki miodu
  • 30-40 g przypraw do piernika
  • 2/3 kostki margaryny
  • 1/4 kostki smalcu lub planty
  • 5 szklanek mąki żytniej typ 720
    (lub pszennej tortowej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 4 łyżki mleka
  • 1-2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka

SKŁADNIKI – PIERNICZKI ŚWIATECZNE Z MIODEM

  • 250 g (2/3) szklanki miodu
  • 30-40 g przypraw do piernika
  • 2/3 kostki margaryny
  • 1/4 kostki smalcu lub planty
  • 5 szklanek mąki żytniej typ 720
  • (lub pszennej tortowej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 4 łyżki mleka
  • 1-2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka

PRZEPIS NA TRADYCYJNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM

  1. W garnku połączyć margarynę, smalec, miód, przyprawy do piernika. Mieszać do rozpuszczenia tłuszczów, ostudzić.
  2. Amoniak rozpuścić w ciepłym mleku.
  3. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, kakao i sodą. Dodać jajko i żółtka (białka zostawić na lukier).
  4. Połączyć z ostudzoną płynną masą. Zagnieść dokładnie ciasto.
  5. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną, odstawić na 1-godzinę.
  6. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Wykrawać dowolne kształty.
  7. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 12-14 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  8. Pierniczki wyciągnąć zanim zaczną się przypalać. Mogą być jeszcze miękkie, dlatego należy chwilę odczekać zanim wyłożymy je z blaszki.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments