Zupa krem z dyni z grzankami

Zupa krem z dyni z grzankami

50min
2-3porcje
Łatwy

Od tygodnia chodziła za mną zupa z dyni. Pierwsza myśl to oczywiście : „Przecież to nie sezon !” Ale … po co są mrożonki – właśnie po to by spełniać swoje zachcianki. Dodatkową zaletą tej mrożonki jest to, że nie trzeba męczyć się z pieczeniem, krojeniem całej dyni, aby wydobyć cały miąższ. Żeby nadać słodki smak mojej orientalnej zupy dodałam 100% sok z mango i jabłek oraz startą marchewkę, kwaśny oczywiście sok z limonki. Ostrości i wyrazu nadała przyprawa curry i świeżo wyciśnięty imbir. Dla bardziej odważnych mogę polecić kilka krążków świeżej chili. Takie połączenie smaków to podstawa kuchni orientalnej.

SKŁADNIKI – ZUPA KREM Z DYNI Z GRZANKAMI

ZUPA

  • 1 opakowanie dyni-kostka HORTEX
  • 1,5 szklanki 100% soku z mango i jabłek HORTEX
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 limonki
  • 1 kawałek imbiru
  • 2 garście łuskanych pestek dyni
  • liście kolendry
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 3-5 krążków papryki chili
  • Oliwa z oliwek
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej lub gęstego jogurtu naturalnego

GRZANKI

  • 1 bagietka (z ziarnami)
  • 230 g sera pleśniowego BLUE
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy do grzanek
  • kiełki słonecznika lub brokuł

PRZEPIS NA ZUPĘ-KREM Z DYNI Z GRZANKAMI

Przygotowanie zupy-kremu

  1. Marchewkę ścieramy na drobnej tarce jarzynowej.
  2. Podgrzewamy oliwę na patelni WOK, wsypujemy całe opakowanie krojonej dyni.
  3. Dodajemy startą marchew, ziarenka kolendry, wyciśnięty imbir, curry, sok z limonki.
  4. Na sporym płomieniu smażymy składniki przez około 20 minut, aż dynia będzie miękka.
  5. Dodajemy sok z mango i jabłek, mieszamy.
  6. Całość miksujemy.
  7. Na wierzch gorącej zupy dodajemy po łyżce śmietany lub jogurtu.

Przygotowanie grzanek

  1. Ser pleśniowy rozgniatamy z masłem i przyprawami, smarujemy kromki bagietki.
  2. Tak przygotowane grzanki pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 10 minut. Przed podaniem na wierzch nakładamy kiełki.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments