Od tygodnia chodziła za mną zupa z dyni. Pierwsza myśl to oczywiście : „Przecież to nie sezon !” Ale … po co są mrożonki – właśnie po to by spełniać swoje zachcianki. Dodatkową zaletą tej mrożonki jest to, że nie trzeba męczyć się z pieczeniem, krojeniem całej dyni, aby wydobyć cały miąższ. Żeby nadać słodki smak mojej orientalnej zupy dodałam 100% sok z mango i jabłek oraz startą marchewkę, kwaśny oczywiście sok z limonki. Ostrości i wyrazu nadała przyprawa curry i świeżo wyciśnięty imbir. Dla bardziej odważnych mogę polecić kilka krążków świeżej chili. Takie połączenie smaków to podstawa kuchni orientalnej.
SKŁADNIKI – ZUPA KREM Z DYNI Z GRZANKAMI
ZUPA
- 1 opakowanie dyni-kostka HORTEX
- 1,5 szklanki 100% soku z mango i jabłek HORTEX
- 1 mała marchewka
- 1/2 limonki
- 1 kawałek imbiru
- 2 garście łuskanych pestek dyni
- liście kolendry
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- 3-5 krążków papryki chili
- Oliwa z oliwek
- 2 łyżki śmietany kwaśnej lub gęstego jogurtu naturalnego
GRZANKI
- 1 bagietka (z ziarnami)
- 230 g sera pleśniowego BLUE
- 2 łyżki masła
- przyprawy do grzanek
- kiełki słonecznika lub brokuł
PRZEPIS NA ZUPĘ-KREM Z DYNI Z GRZANKAMI
Przygotowanie zupy-kremu
- Marchewkę ścieramy na drobnej tarce jarzynowej.
- Podgrzewamy oliwę na patelni WOK, wsypujemy całe opakowanie krojonej dyni.
- Dodajemy startą marchew, ziarenka kolendry, wyciśnięty imbir, curry, sok z limonki.
- Na sporym płomieniu smażymy składniki przez około 20 minut, aż dynia będzie miękka.
- Dodajemy sok z mango i jabłek, mieszamy.
- Całość miksujemy.
- Na wierzch gorącej zupy dodajemy po łyżce śmietany lub jogurtu.
Przygotowanie grzanek
- Ser pleśniowy rozgniatamy z masłem i przyprawami, smarujemy kromki bagietki.
- Tak przygotowane grzanki pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 10 minut. Przed podaniem na wierzch nakładamy kiełki.