Kruche babeczki

Kruche babeczki

180min
20porcji
Średni

Kruche babeczki z galaretką, owocami i bitą śmietaną są pyszne i efektowne choć trochę pracochłonne. Polecam szczególnie na imprezy, kiedy najbardziej zależy nam na dobrej opinii. Kalorie … ? Kto by je liczył, sam widok skusi niejednego. Chcąc uniknąć przywierania ciasta kruchego do metalowej foremki, ja wykorzystuję papierowe foremki na muffiny. Składniki wystarczają na 20 babeczek.

SKŁADNIKI – KRUCHE BABECZKI

CIASTO

  • 2 niepełne szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

POZOSTAŁE

  • 1 puszka brzoskwiń w zalewie
  • galaretka wiśniowa lub truskawkowa
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 kiwi, wiśnie drylowane lub borówki amerykańskie
  • 1 krem do tortów śmietankowy lub waniliowy ( na 300 ml przegotowanego, zimnego mleka, 100 g masła)
  • 2/3 szklanki gorącej wody

PRZEPIS NA KRUCHE BABECZKI

  1. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło.
  2. Wsypać cukier, wbić żółtka, szybko zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki.
  3. Z ciasta formujemy wałek, który dzielimy na 20 krążków.
  4. Każdy krążek delikatnie dociskamy na foremce.
  5. Ciasto na spodzie nakłuć widelcem, żeby nie puchło podczas pieczenia.
  6. Piec w temperaturze 200°C przez około 15 minut.
  7. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w szklance wody.
  8. Z brzoskwiń odkładamy 20 plasterków do ozdobienia.
  9. Resztę brzoskwiń kroimy w kostkę i mieszamy z ostudzoną galaretką.
  10. Odkładamy do lodówki żeby częściowo stężała.
  11. Nakładamy owoce z galaretką na babeczki.
  12. Odstawiamy do lodówki, żeby galaretka całkowicie stężała.
  13. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 2/3 szklanki wody.
  14. Schłodzoną galaretkę wymieszać z wiśniami.
  15. Odkładamy do lodówki żeby częściowo stężała.
  16. Przygotować do ozdoby plasterki kiwi.
  17. Przygotować krem według opisu na opakowaniu (z mlekiem i masłem).
  18. Krem włożyć do rękawa. Odstawić do lodówki na około 30 minut.
  19. Schłodzony krem nałożyć na babeczki.
  20. Na wierzch nałożyć łyżeczką wiśnie z galaretką.
  21. Ozdobić plasterkami kiwi i brzoskwini.
  22. Włożyć na kilka godzin do lodówki.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments