Kruche babeczki z galaretką, owocami i bitą śmietaną są pyszne i efektowne choć trochę pracochłonne. Polecam szczególnie na imprezy, kiedy najbardziej zależy nam na dobrej opinii. Kalorie … ? Kto by je liczył, sam widok skusi niejednego. Chcąc uniknąć przywierania ciasta kruchego do metalowej foremki, ja wykorzystuję papierowe foremki na muffiny. Składniki wystarczają na 20 babeczek.
SKŁADNIKI – KRUCHE BABECZKI
CIASTO
- 2 niepełne szklanki mąki
- 200 g masła
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
POZOSTAŁE
- 1 puszka brzoskwiń w zalewie
- galaretka wiśniowa lub truskawkowa
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 kiwi, wiśnie drylowane lub borówki amerykańskie
- 1 krem do tortów śmietankowy lub waniliowy ( na 300 ml przegotowanego, zimnego mleka, 100 g masła)
- 2/3 szklanki gorącej wody
PRZEPIS NA KRUCHE BABECZKI
- Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło.
- Wsypać cukier, wbić żółtka, szybko zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki.
- Z ciasta formujemy wałek, który dzielimy na 20 krążków.
- Każdy krążek delikatnie dociskamy na foremce.
- Ciasto na spodzie nakłuć widelcem, żeby nie puchło podczas pieczenia.
- Piec w temperaturze 200°C przez około 15 minut.
- Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w szklance wody.
- Z brzoskwiń odkładamy 20 plasterków do ozdobienia.
- Resztę brzoskwiń kroimy w kostkę i mieszamy z ostudzoną galaretką.
- Odkładamy do lodówki żeby częściowo stężała.
- Nakładamy owoce z galaretką na babeczki.
- Odstawiamy do lodówki, żeby galaretka całkowicie stężała.
- Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 2/3 szklanki wody.
- Schłodzoną galaretkę wymieszać z wiśniami.
- Odkładamy do lodówki żeby częściowo stężała.
- Przygotować do ozdoby plasterki kiwi.
- Przygotować krem według opisu na opakowaniu (z mlekiem i masłem).
- Krem włożyć do rękawa. Odstawić do lodówki na około 30 minut.
- Schłodzony krem nałożyć na babeczki.
- Na wierzch nałożyć łyżeczką wiśnie z galaretką.
- Ozdobić plasterkami kiwi i brzoskwini.
- Włożyć na kilka godzin do lodówki.