Naleśniki po prowansalsku

Naleśniki po prowansalsku

120min
12porcji
Łatwy

Dziś zapraszam na naleśniki po prowansalsku. Naleśniki faszerowane są dużą ilością pieczarek, żółtym serem i oczywiście ziołami prowansalskimi. Ze świeżych ziół łatwo dostępna jest bazylia, więc dodaję jej sporą ilość. Naleśniki prowansalskie zapiekam w naczyniu żaroodpornym, podaję z ulubionym ketchupem. Świetne danie na obiad lub imprezę.

SKŁADNIKI – NALEŚNIKI PO PROWANSALSKU

CIASTO NALEŚNIKOWE

  • 3 szklanki mąki poznańskiej
  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • 1,5 szklanki wody
  • 5 jaj

FARSZ

  • 1 kg białych pieczarek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich
  • 1 duża cebula
  • 2 garście świeżych liści bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu
  • sól, pieprz do smaku
  • 30-40 dkg sera żółtego

DODATKOWO

  • olej do smażenia
  • ketchup

PRZEPIS NA NALEŚNIKI PO PROWANSALSKU

PRZYGOTOWANIE CIASTA

  1. Robotem kuchennym wymieszać najpierw mąkę z mlekiem i wodą. Dodać jajka, znów wymieszać.
  2. Ciasto odstawić na 30 minut do lodówki.
  3. Naleśniki smażyć na rozgrzanej, posmarowanej olejem patelni przez około 3-4 minuty z obu stron.

PRZYGOTOWANIE FARSZU

  1. Pieczarki pokroić w pół-plastry. Smażyć partiami na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju.
  3. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej. Połowę sera zostawić na wierzch naleśników.
  4. Połączyć pieczarki, cebulę, połowę startego sera, listki bazylii, zioła prowansalskie. Dodać ocet, wyciśnięty czosnek, doprawić solą, pieprzem. Na koniec wymieszać z jajkiem.
  5. Farsz nakładać na środek naleśnika, złożyć brzegi w kopertę i zawinąć w rulon.
  6. Naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wierzch posypać serem.
Zawijanie naleśnika po prowansalsku
  1. Zapiekać w temperaturze 190°C, przez 15-20 minut.
  2. Przed podaniem na wierzch wycisnąć ketchup.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments