Dziś zapraszam na naleśniki po prowansalsku. Naleśniki faszerowane są dużą ilością pieczarek, żółtym serem i oczywiście ziołami prowansalskimi. Ze świeżych ziół łatwo dostępna jest bazylia, więc dodaję jej sporą ilość. Naleśniki prowansalskie zapiekam w naczyniu żaroodpornym, podaję z ulubionym ketchupem. Świetne danie na obiad lub imprezę.
SKŁADNIKI – NALEŚNIKI PO PROWANSALSKU
CIASTO NALEŚNIKOWE
- 3 szklanki mąki poznańskiej
- 2 szklanki mleka 3,2%
- 1,5 szklanki wody
- 5 jaj
FARSZ
- 1 kg białych pieczarek
- 1 jajko
- 2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich
- 1 duża cebula
- 2 garście świeżych liści bazylii
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu
- sól, pieprz do smaku
- 30-40 dkg sera żółtego
DODATKOWO
- olej do smażenia
- ketchup
PRZEPIS NA NALEŚNIKI PO PROWANSALSKU
PRZYGOTOWANIE CIASTA
- Robotem kuchennym wymieszać najpierw mąkę z mlekiem i wodą. Dodać jajka, znów wymieszać.
- Ciasto odstawić na 30 minut do lodówki.
- Naleśniki smażyć na rozgrzanej, posmarowanej olejem patelni przez około 3-4 minuty z obu stron.
PRZYGOTOWANIE FARSZU
- Pieczarki pokroić w pół-plastry. Smażyć partiami na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
- Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju.
- Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej. Połowę sera zostawić na wierzch naleśników.
- Połączyć pieczarki, cebulę, połowę startego sera, listki bazylii, zioła prowansalskie. Dodać ocet, wyciśnięty czosnek, doprawić solą, pieprzem. Na koniec wymieszać z jajkiem.
- Farsz nakładać na środek naleśnika, złożyć brzegi w kopertę i zawinąć w rulon.
- Naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wierzch posypać serem.
- Zapiekać w temperaturze 190°C, przez 15-20 minut.
- Przed podaniem na wierzch wycisnąć ketchup.