Zbliża się 14 luty – święto zakochanych !!! Dla wszystkich zakochanych i nie tylko postanowiłam przygotować „śniadanie do łóżka”. Inspiracją mojego przepisu zostały zdrowotne 100 % dżemy z ŁOWICZA z owoców dzikiej róży oraz czarnego bzu. To nowość na polskim runku. Dżem z owoców dzikiej róży zwiększa odporność organizmu dzięki zawartości witaminy C. Zawartość witaminy C w przetworzonych owocach dzikiej róży jest większa niż w świeżych owocach cytrusowych. Owoce czarnego bzu natomiast wspomagają procesy obronne organizmu i oczyszczają go z toksyn. Aby nasze śniadanie było pełnowartościowe i dostarczało nam energii na cały dzień postanowiłam do naszego zestawu dodać bogatego w potas banana oraz owoc życia – granat. Żeby było jeszcze bardziej zdrowo zamiast mąki pszennej dodałam mąkę orkiszową. Ziarno orkiszu posiada właściwości krwiotwórcze, budujące mięśnie i rozweselające, jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój. Jeśli chcesz zrobić niespodziankę ukochanej osobie i przygotować śniadanie do łóżka ta propozycja będzie wyjątkowa. Polecam i życzę smacznego !
SKŁADNIKI – ŚNIADANIE DO ŁÓŻKA
PLACKI
- 1 jajko
- 1 banan
- 2 łyżki dżemu 100 % z dzikiej róży – ŁOWICZ
- 1/3 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/4 łyżeczki sody
- 2 łyżki otrębów żytnich
- 2 łyżki masła do smażenia
- 1 łyżka dżemu 100 % z dzikiej róży –ŁOWICZ do padania gotowych placków
DESER JOGURTOWY
- 2 łyżki dżemu 100 % z czarnego bzu – ŁOWICZ
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego (grecki)
- garść owoców granatu
- garść otrębów granulowanych
PRZEPIS NA ŚNIADANIE DO ŁÓŻKA
- Jajko roztrzepujemy robotem, dodajemy rozgniecionego widelcem banana oraz pozostałe składniki, mieszamy robotem.
- Rozgrzaną patelnię smarujemy 1 łyżką masła, aż do rozpuszczenia.
- Na patelni układamy sylikonowe foremki w kształcie serc, do połowy ich wysokości nakładamy małą chochelką ciasto.
- W ciągu około 10 minut ciasto podwoi swoją objętość, a na wierzchu placków będą tworzyć się pęcherzyki powietrza.
- Kiedy ciasto będzie z wierzchu lekko zastygać, można już odwrócić placki i smażyć je jeszcze około 5 minut.
- Placki podajemy na talerzyku z dodatkową porcją dżemu z dzikiej róży.
- W małym pucharku przygotować deser jogurtowy, układamy warstwowo : na spód dżem z czarnego bzu, następnie połowę jogurtu, na to owoce granatu, kolejną porcję jogurtu, a na wierzch granulowane otręby.
Ciekawy pomysł. Spróbuję zrobić tak samo.