Szczególne miejsce wśród wypieków w mojej kuchni mają drożdżowe bułeczki cynamonowe. Wspaniały zapach cynamonu kusi zmysły już podczas pieczenia. Ciasto drożdżowe na mleku z dodatkiem śmietany jest bardzo delikatne i puszyste. Bułki cynamonowe to idealny dodatek do gorącej kawy.
SKŁADNIKI – DROŻDŻOWE BUŁECZKI CYNAMONOWE
CIASTO
- 3 szklanki mąki tortowej
- 7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 kostki masła
- 1 szklanka mleka 3,2%
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 4 żółtka,
- 1/2 olejku waniliowego
DODATKOWO
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko + 1 łyżka mleka (do posmarowania)
PRZEPIS NA DROŻDŻOWE BUŁECZKI CYNAMONOWE
- Rozpuścić masło, odstawić do ostudzenia.
- Przygotować zaczyn: drożdże rozrobić z 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1-łyżką cukru, oraz dwoma łyżkami mąki. Suche drożdże wystarczy odstawić na 5 minut, świeże na około 20 minut.
- Do mąki dodać zaczyn, cukier, pozostałe mleko, masło, żółtka i olejek waniliowy. Wyrobić ciasto, pod koniec dodać śmietanę.
- Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Podzielić ciasto na 14-części, uformować wałeczki o długości 30 cm.
- Uformować bułki (wałeczki złożyć na pół, skręcić 5 razy, końce przełożyć przez „oczko”, zawinąć pod spód).
- Bułeczki ułożyć na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć lnianą ściereczką, odstawić na 30 minut.
- Wyrośnięte bułki, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
- Piec w temperaturze 170°C, przez 20 minut.