Drożdżowe bułeczki cynamonowe

Drożdżowe bułeczki cynamonowe

120min
15porcji
Średni

Szczególne miejsce wśród wypieków w mojej kuchni mają drożdżowe bułeczki cynamonowe. Wspaniały zapach cynamonu kusi zmysły już podczas pieczenia. Ciasto drożdżowe na mleku z dodatkiem śmietany jest bardzo delikatne i puszyste. Bułki cynamonowe to idealny dodatek do gorącej kawy.

SKŁADNIKI – DROŻDŻOWE BUŁECZKI CYNAMONOWE

CIASTO

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 kostki masła
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 4 żółtka,
  • 1/2 olejku waniliowego

DODATKOWO

  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka (do posmarowania)

PRZEPIS NA DROŻDŻOWE BUŁECZKI CYNAMONOWE

  1. Rozpuścić masło, odstawić do ostudzenia.
  2. Przygotować zaczyń: drożdże rozrobić z 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1-łyżką cukru, oraz dwoma łyżkami mąki. Suche drożdże wystarczy odstawić na 5 minut, świeże na około 20 minut.
  3. Do mąki dodać zaczyn, cukier, masło, żółtka i olejek waniliowy. Wyrobić ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  4. Ciasto podzielić na 15-części, uformować wałeczki o długości 30 cm.
  5. Uformować bułki (wałeczki złożyć na pół, skręcić 5 razy, końce przełożyć przez „oczko”, zawinąć pod spód).
Jak zrobić bułeczki drożdżowe
  1. Bułeczki ułożyć na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć lnianą ściereczką, odstawić na 30 minut.
  2. Wyrośnięte bułki, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
  3. Piec w temperaturze 170°C, przez 20 minut..
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments