Bigos gotujemy nie tylko od święta. Głównym składnikiem jest oczywiście kapusta kiszona. Do mojego bigosu dodaję podsmażoną łopatkę wieprzową, boczek wędzony i cebulę. Żeby wydobyć smak dodaję niewielką ilość suszonych grzybów i śliwek. Dużą rolę odgrywają przyprawy, zwłaszcza kminek. Prosta jednogarnkowa potrawa. Gorący bigos można przełożyć do wyparzonego słoika, zamknąć szczelnie i po ostudzeniu przechowywać do 3-tygodni w lodówce.
SKŁADNIKI – BIGOS
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 0,5 kg boczku surowego wędzonego
- 2 cebule
- 40-80 g suszonych grzybów
- 6 suszonych śliwek
- 2-3 łyżki mieszanki przypraw do bigosu
- 1-2 łyżeczki kminku
- 4 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- magi, pieprz mielony do smaku
PRZEPIS NA BIGOS
- Grzyby namoczyć na kilka godzin (na noc). Gotować przez 30 minut, odcedzić, ostudzić, pokroić drobno.
- Kapustę trzykrotnie wypłukać, odcisnąć i pokroić.
- Zalać kapustę wodą, dodać przyprawy do bigosu, kminek, liście laurowe, ziele angielskie, gotować przez około 30 minut.
- Łopatkę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, na koniec dodać pokrojoną cebulę.
- Do kapusty dodać, podsmażone mięso z cebulą, grzyby, pokrojone śliwki, paprykę słodką, sól, pieprz, magi.
- Bigos gotować przez 1 godzinę, mieszając średnio co 15 minut, doprawić magi i pieprzem.