Uwielbiam sałatkę krabową. To nieprzeciętna sałatka z paluszkami rybnymi SURIMI, zwanymi paluszkami krabowymi oraz cienkimi nitkami makaronu ryżowego i kukurydzą. Nadzwyczajnego smaku nadaje jej świeży koper, ogórek oraz sos czosnkowy. Sałatka krabowa jest delikatna, orzeźwiająca i niezwykle smaczna – polecam zwłaszcza na imprezowy stół!
SKŁADNIKI – SAŁATKA KRABOWA
- 250 g paluszków krabowych SURIMI
- 250 g makaronu – nitki ryżowe
- 1 puszka kukurydzy (340 g)
- 400 g świeżych ogórków gruntowych lub szklarniowych
- 1 spory pęczek koperku
SOS CZOSNKOWY
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
PRZEPIS NA SAŁATKĘ KRABOWĄ
- Zagotować wodę z 1 łyżeczką soli, odstawić, włożyć makaron, przykryć garnek pokrywką. Po 3 minutach, odcedzić makaron, zlać zimną wodą.
- Makaron poszatkować na desce, wrzucić do dużej salaterki.
- Do makaronu dodać odsączoną z zalewy kukurydzę, paluszki pokrojone w plasterki, ogórki w kostkę oraz posiekany koperek.
- Wymieszać składniki na sos czosnkowy, dodać do salaterki, wszystko razem wymieszać.
- Sałatkę krabową schłodzić w lodówce przed podaniem.