Tort angielski z sercem

Tort angielski z sercem

180min
14porcji
Trudny

Tort z sercem to jeden z moich pomysłów na tort w stylu angielskim. Nie jest to może projekt z górnej półki ale jest prosty i efektowny. To tort na wiele okazji : na urodziny, rocznicę ślubu z okazji święta zakochanych. Tort z sercem tak jak wszystkie torty z masą cukrową jest bardzo słodki. Wykonanie tej masy opisałam osobno na moim blogu: Masa cukrowa – tort angielski . Do przełożenia użyłam gotowego kremu do tortów w proszku. Oczywiście, że mogłabym zrobić oryginalną wersję kremu z masła i cukru pudru, ale taka słodycz jest dla mnie przesadna. Jeżeli chodzi o smaki, to w torcie z sercem połączyłam trzy składniki, uważane również za afrodyzjaki: mak, wiśnie i aromatyczną wanilię. Całość komponuje się wyjątkowo.

SKŁADNIKI – TORT ANGIELSKI Z SERCEM

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki maku niebieskiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu

PONCZ

  • 1/3 szklanki przegotowanej ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10-20 ml spirytusu
  • 1/2 olejku waniliowego

KREM WANILIOWY

  • 1 opakowanie kremu waniliowego do tortów
  • 300 ml schłodzonego mleka
  • 100 g masła

WARSTWA WIŚNIOWA

  • 1 słoik wiśni drylowanych (700 ml)
  • 2,5 szklanki soku wiśniowego ze słoika
  • 2 opakowania budyniu wiśniowego

DODATKOWO

  • srebrne koraliki cukrowe
  • klej spożywczy
  • 800 g masy cukrowej (z olejkiem migdałowym)
  • czerwony barwnik spożywczy
  • 35 cm długości czerwonej wstążki atłasowej o szerokości około 2,5 cm (z klamrą)
  • wykrawaczki w kształcie serc o wymiarach 5/6 i 8/9

PRZEPIS NA TORT ANGIELSKI Z SERCEM

  1. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować margaryną, oprószyć bułką tartą.

PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU

  1. Białka ubić z cukrem.
  2. Do białka dodawać powoli żółtka, wymieszać.
  3. Do miski przesiać mąkę tortową i ziemniaczaną zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać mak i wymieszać.
  4. Dodać białka z żółtkami i delikatnie wymieszać łyżką, dodać ocet, wymieszać.
  5. Wyłożyć do tortownicy.
  6. Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
  7. Wyciągnąć do ostygnięcia.

PRZYGOTOWANIE WARSTWY WIŚNIOWEJ

  1. Wiśnie odcedzamy, sprawdzamy czy wszystkie pestki zostały usunięte.
  2. Gotujemy 2 szklanki soku wiśniowego. Mieszamy 1/2 szklanki soku wiśniowego z budyniami, wlewamy do gotującego soku.
  3. Mieszamy budyń przez około 5 minut na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, wyłączamy, dodajemy wiśnie, mieszamy.
  4. Mniejszą tortownicę (o średnicy 20 cm) wykładamy folią spożywczą. Wykładamy gorący budyń z owocami, wyrównujemy.
  5. Masę wiśniową po ostudzeniu odkładamy na noc do lodówki.
  6. Około 300 gram masy cukrowej mieszamy z niewielką ilością barwnika spożywczego. Zawijamy ponownie w folię, odstawiamy.
  7. Biszkopt dzielimy na dwie części (najpierw ścinamy górę). Nasączamy „ponczem”.

PRZYGOTOWANIE KREMU WANILIOWEGO

  1. Do wysokiego garnka wlewamy mleko dodajemy krem w proszku, mieszamy, ubijamy na wysokich obrotach przez około 3-5 minut.
  2. Dodajemy miękkie ! masło, mieszamy robotem.
  3. Spód torta smarujemy cienką warstwą kremu.
  4. Wykładamy ostrożnie budyń z wiśniami.
  1. Większą połową kremu zakrywamy warstwę wiśniową, wyrównujemy, przykrywamy drugim blatem biszkoptu.
  1. Wierzch i boki przykrywamy i wyrównujemy resztą kremu.
  1. Odstawiamy tort do lodówki.
  2. Masę cukrową wyrabiamy, aż będzie elastyczna. Dłonie należy wcześniej natłuścić delikatnie PLANTĄ.
  3. Blat stołu smarujemy PLANTĄ, lekko posypujemy mąką ziemniaczaną.
  4. Masę rozwałkować wałkiem do ciasta na grubość 2-3 mm tworząc koło o średnicy 38 cm. Wykrawaczką z ząbkami tworzymy siatkę.
  1. Rozwałkowaną masę cukrową ostrożnie nawijamy na wałek i nakładamy na tort.
  1. Dłonią wygładzamy brzegi tortu, tak aby równo przylegała.
  2. Następnie obcinamy brzegi zbędnej masy pozostawiając około 1 cm, który podwijamy pod spód tortu.
  1. Tort obwiązujemy w koło wstążką.
  2. Ponownie wyrabiamy czerwoną masę cukrową, rozwałkujemy i wycinamy serduszka.
  1. Klejem spożywczym przyklejamy serduszka i srebrne koraliki.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Lara
Lara
7 lat temu

Jeśli mogę kilka uwag: 1.tort z masą cukrową wcale nie musi być bardzo słodki (wszystko zależy od tego co dasz do środka) 2. przełożenie tortu to nie koniecznie musi być masa maślana z cukrem, równie dobrze może być to bita śmietana, bita śmietana z owocami, bita śmietana z musem owocowym, czekoladą itd, krem budyniowy i tym podobne, co tylko zamarzysz. 3. do otynkowania najlepiej użyć ganahe, wtedy tort nie jest za słodki i napewno nie tłusty, lepiej się też wyrównuje i obrzuca masą, ewentualnie można otynkować masą maślaną jeśli ktoś lubi. 4. masę cukrową trzeba delikatnie po bokach naciągać wygładzając… Czytaj więcej »