Tort z sercem to jeden z moich pomysłów na tort w stylu angielskim. Nie jest to może projekt z górnej półki ale jest prosty i efektowny. To tort na wiele okazji : na urodziny, rocznicę ślubu z okazji święta zakochanych. Tort z sercem tak jak wszystkie torty z masą cukrową jest bardzo słodki. Wykonanie tej masy opisałam osobno na moim blogu: Masa cukrowa – tort angielski . Do przełożenia użyłam gotowego kremu do tortów w proszku. Oczywiście, że mogłabym zrobić oryginalną wersję kremu z masła i cukru pudru, ale taka słodycz jest dla mnie przesadna. Jeżeli chodzi o smaki, to w torcie z sercem połączyłam trzy składniki, uważane również za afrodyzjaki: mak, wiśnie i aromatyczną wanilię. Całość komponuje się wyjątkowo.
SKŁADNIKI – TORT ANGIELSKI Z SERCEM
BISZKOPT
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki maku niebieskiego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
PONCZ
- 1/3 szklanki przegotowanej ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 10-20 ml spirytusu
- 1/2 olejku waniliowego
KREM WANILIOWY
- 1 opakowanie kremu waniliowego do tortów
- 300 ml schłodzonego mleka
- 100 g masła
WARSTWA WIŚNIOWA
- 1 słoik wiśni drylowanych (700 ml)
- 2,5 szklanki soku wiśniowego ze słoika
- 2 opakowania budyniu wiśniowego
DODATKOWO
- srebrne koraliki cukrowe
- klej spożywczy
- 800 g masy cukrowej (z olejkiem migdałowym)
- czerwony barwnik spożywczy
- 35 cm długości czerwonej wstążki atłasowej o szerokości około 2,5 cm (z klamrą)
- wykrawaczki w kształcie serc o wymiarach 5/6 i 8/9
PRZEPIS NA TORT ANGIELSKI Z SERCEM
- Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować margaryną, oprószyć bułką tartą.
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU
- Białka ubić z cukrem.
- Do białka dodawać powoli żółtka, wymieszać.
- Do miski przesiać mąkę tortową i ziemniaczaną zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać mak i wymieszać.
- Dodać białka z żółtkami i delikatnie wymieszać łyżką, dodać ocet, wymieszać.
- Wyłożyć do tortownicy.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
- Wyciągnąć do ostygnięcia.
PRZYGOTOWANIE WARSTWY WIŚNIOWEJ
- Wiśnie odcedzamy, sprawdzamy czy wszystkie pestki zostały usunięte.
- Gotujemy 2 szklanki soku wiśniowego. Mieszamy 1/2 szklanki soku wiśniowego z budyniami, wlewamy do gotującego soku.
- Mieszamy budyń przez około 5 minut na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, wyłączamy, dodajemy wiśnie, mieszamy.
- Mniejszą tortownicę (o średnicy 20 cm) wykładamy folią spożywczą. Wykładamy gorący budyń z owocami, wyrównujemy.
- Masę wiśniową po ostudzeniu odkładamy na noc do lodówki.
- Około 300 gram masy cukrowej mieszamy z niewielką ilością barwnika spożywczego. Zawijamy ponownie w folię, odstawiamy.
- Biszkopt dzielimy na dwie części (najpierw ścinamy górę). Nasączamy „ponczem”.
PRZYGOTOWANIE KREMU WANILIOWEGO
- Do wysokiego garnka wlewamy mleko dodajemy krem w proszku, mieszamy, ubijamy na wysokich obrotach przez około 3-5 minut.
- Dodajemy miękkie ! masło, mieszamy robotem.
- Spód torta smarujemy cienką warstwą kremu.
- Wykładamy ostrożnie budyń z wiśniami.
- Większą połową kremu zakrywamy warstwę wiśniową, wyrównujemy, przykrywamy drugim blatem biszkoptu.
- Wierzch i boki przykrywamy i wyrównujemy resztą kremu.
- Odstawiamy tort do lodówki.
- Masę cukrową wyrabiamy, aż będzie elastyczna. Dłonie należy wcześniej natłuścić delikatnie PLANTĄ.
- Blat stołu smarujemy PLANTĄ, lekko posypujemy mąką ziemniaczaną.
- Masę rozwałkować wałkiem do ciasta na grubość 2-3 mm tworząc koło o średnicy 38 cm. Wykrawaczką z ząbkami tworzymy siatkę.
- Rozwałkowaną masę cukrową ostrożnie nawijamy na wałek i nakładamy na tort.
- Dłonią wygładzamy brzegi tortu, tak aby równo przylegała.
- Następnie obcinamy brzegi zbędnej masy pozostawiając około 1 cm, który podwijamy pod spód tortu.
- Tort obwiązujemy w koło wstążką.
- Ponownie wyrabiamy czerwoną masę cukrową, rozwałkujemy i wycinamy serduszka.
- Klejem spożywczym przyklejamy serduszka i srebrne koraliki.
Jeśli mogę kilka uwag: 1.tort z masą cukrową wcale nie musi być bardzo słodki (wszystko zależy od tego co dasz do środka) 2. przełożenie tortu to nie koniecznie musi być masa maślana z cukrem, równie dobrze może być to bita śmietana, bita śmietana z owocami, bita śmietana z musem owocowym, czekoladą itd, krem budyniowy i tym podobne, co tylko zamarzysz. 3. do otynkowania najlepiej użyć ganahe, wtedy tort nie jest za słodki i napewno nie tłusty, lepiej się też wyrównuje i obrzuca masą, ewentualnie można otynkować masą maślaną jeśli ktoś lubi. 4. masę cukrową trzeba delikatnie po bokach naciągać wygładzając… Czytaj więcej »
Każda uwaga konstruktywna jest mile widziana. Wszystko da się oczywiście dopracować. To jeden z moich pierwszych tortów. Lara wszystko co napisałaś ma sens, ale dodatkowa opcja otynkowania ganahe oraz mocne schładzanie (oczywiście w zamrażarce) to kolejny stopień wykonania. Delikatna falbanka jaka powstała z masy cukrowej bez sztywnego „tynku” 🙂 to chyba niewielkie „wykroczenie”. Grunt, że nie nałożyłam masy cukrowej na styropianową atrapę, żeby uniknąć wnikliwych uwag 🙂 . Całkiem możliwe, że skorzystam z Twoich rad, ale może przy innym pomyśle. Myślę, że większość amatorów cukierników również wyciągnie z naszych uwag coś dla siebie. Cieszę się, że mój tort z sercem… Czytaj więcej »