Ogórki z curry w słoikach

Ogórki z curry w słoikach

180min
12porcji
Łatwy

Czas na orientalne ogórki z curry w słoikach – z moją ulubioną mieszanką ziół: kurkumy, kolendry, imbiru, goździków, cynamonu, kminku i chili. Dla smaku i aromatu dodajemy jeszcze nać selera i oczywiście gorczycę – królową ogórków konserwowych! Ogórki konserwowe z curry to świetny dodatek do kanapek z mięsiwem, nie tylko na kolację.
Przepis ten jest na 12 słoików po 0,66 l.

SKŁADNIKI – OGÓRKI Z CURRY

  • 4 kg świeżo zerwanych ogórków gruntowych
  • 5 litrów wody
  • 2,5 szklanki octu spirytusowego 10 %
  • 5 sporych łyżek soli
  • 3 szklanki cukru
  • 2 duże cebule
  • nać selera
  • 1 opakowanie gorczycy białej
  • 1 opakowanie przyprawy curry

DO KAŻDEGO SŁOIKA DODAJEMY

  • plaster cebuli
  • kilka listków natki selera
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1/3 łyżeczki curry

PRZEPIS NA OGÓRKI Z CURRY W SŁOIKACH

  1. Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
  2. Bardzo dokładnie wymyć ogórki w letniej wodzie. Większe ogórki przekroić wzdłuż, mniejszym ogórkom ściąć końcówki.
  3. Zagotować wodę na zalewę, wymieszać z cukrem, solą, aż do ich całkowitego rozpuszczenia, dodać ocet.
  4. Do każdego słoika dodać składniki wymienione w spisie.
  5. Słoiki uzupełnić ogórkami do 2/3 wysokości słoika (układać je pionowo).
  6. Ogórki zalać gorącą zalewą, pozostawić około dwa centymetry od wysokości szyjki słoika.
  7. Słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
  8. Pasteryzujemy przez 5 minut.
  9. Słoiki z ogórkami odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments