Czas na orientalne ogórki z curry w słoikach – z moją ulubioną mieszanką ziół: kurkumy, kolendry, imbiru, goździków, cynamonu, kminku i chili. Dla smaku i aromatu dodajemy jeszcze nać selera i oczywiście gorczycę – królową ogórków konserwowych! Ogórki konserwowe z curry to świetny dodatek do kanapek z mięsiwem, nie tylko na kolację.
Przepis ten jest na 12 słoików po 0,66 l.
SKŁADNIKI – OGÓRKI Z CURRY
- 4 kg świeżo zerwanych ogórków gruntowych
- 5 litrów wody
- 2,5 szklanki octu spirytusowego 10 %
- 5 sporych łyżek soli
- 3 szklanki cukru
- 2 duże cebule
- nać selera
- 1 opakowanie gorczycy białej
- 1 opakowanie przyprawy curry
DO KAŻDEGO SŁOIKA DODAJEMY
- plaster cebuli
- kilka listków natki selera
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1/3 łyżeczki curry
PRZEPIS NA OGÓRKI Z CURRY W SŁOIKACH
- Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
- Bardzo dokładnie wymyć ogórki w letniej wodzie. Większe ogórki przekroić wzdłuż, mniejszym ogórkom ściąć końcówki.
- Zagotować wodę na zalewę, wymieszać z cukrem, solą, aż do ich całkowitego rozpuszczenia, dodać ocet.
- Do każdego słoika dodać składniki wymienione w spisie.
- Słoiki uzupełnić ogórkami do 2/3 wysokości słoika (układać je pionowo).
- Ogórki zalać gorącą zalewą, pozostawić około dwa centymetry od wysokości szyjki słoika.
- Słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
- Pasteryzujemy przez 5 minut.
- Słoiki z ogórkami odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).