Dziś na moim blogu przepis na jabłecznik. Pyszne tradycyjne kruche ciasto przełożone warstwą jabłek z cytrynową nutą, pachnące cynamonem! Ciasto powinno ostygnąć zanim posypiemy je cukrem pudrem. Niestety aromat, który wypełnia cały dom sprawia, że ciepłe kawałki jabłecznika lądują na naszych talerzach. Przepis na dużą blaszkę 32-21 cm.
SKŁADNIKI – CIASTO JABŁECZNIK
- 4 szklanki mąki tortowej
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny
- 3 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
DODATKOWO
- 1 kisiel cytrynowy
- 2,5 kg jabłek
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do posypania
PRZEPIS NA CIASTO – JABŁECZNIK
- Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, białko, margarynę.
- Zagnieść ciasto, na koniec połączyć ze śmietaną.
- Ciasto podzielić na dwie części zawinąć w woreczki foliowe i włożyć do lodówki na 1-godzinę.
- Wymyć jabłka, obrać, wydrążyć środki, pokroić w „plasterki”.
- Jabłka wymieszać z cukrem, kiślem w proszku i cynamonem.
- Połowę ciasta wyłożyć na spód blaszki (dłonią ugnieść na płasko), następnie wyłożyć jabłka.
- Drugą połowę ciasta rozwałkować i ostrożnie przenieść na wierzch jabłek. Ciasto nie jest zbyt elastyczne, więc łatwiej będzie je przenieść dzieląc je na mniejsze kawałki.
- Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym białkiem.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, ciasto piec przez 50 minut.
- Po ostygnięciu wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.