Zupa buraczkowa

Zupa buraczkowa

90min
4porcje
Łatwy

Zupa buraczkowa to podstawa polskiej kuchni, przypomina bardzo barszcz ukraiński. Przygotowanie zupy zaczynam od ugotowania w całości buraczków. Do wywaru mięsnego na żeberkach dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą marchew, seler oraz przyprawy. Starte buraki dodaję na sam koniec, dzięki temu nie tracą koloru.

SKŁADNIKI – ZUPA BURACZKOWA

  • 0,5 kg buraków czerwonych
  • około 30 dkg żeberek
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 marchewka
  • kawałek selera (pietruszka)
  • 1 cebula w łupce
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • natka pietruszki, koperek
  • liście lub kawałek pory
  • (świeże liście lubczyku i nać selera)
  • liść laurowy -3 listki
  • ziele angielskie – 3 ziarenka
  • magi, pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZEPIS NA ZUPĘ BURACZKOWĄ

  1. Buraczki gotować przez około 1,5 godziny, odcedzić i odstawić od ostygnięcia.
  2. Porcję żeberek zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu (bez pokrywki).
  3. Po około 15 minutach zbierać szumowiny (ścięte białko z mięsa). Czynność powtarzamy jeszcze około 4 razy, aż wywar mięsny będzie czysty.
  4. Dodajemy sól, gotujemy 10 minut pod uchyloną pokrywką.
  5. Obraną marchewkę i seler zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ściąć końcówki cebuli.
  6. Do wywaru mięsnego dodać cebulę, ziemniaki, marchewkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie (lubczyk, nać selera), magi i pieprz do smaku.
  7. Gotować wywar mięsno-warzywny przez 20 minut.
  8. Z wywaru wyciągamy cebulę, por, lubczyk, nać selera, wyłączyć palnik.
  9. Dodać starte na tarce jarzynowej buraczki, wymieszać z sokiem z cytryny.
  10. Do zupy dodać pokrojoną natkę pietruszki i koperek.
Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o