Sałatka Cezar to klasyczny przepis, który wymaga tylko kilku prostych składników: soczystego fileta z kurczaka, chrupiącej sałaty rzymskiej, złocistych grzanek i aromatycznego tartego parmezanu. Całość dopełnia kremowy sos majonezowy z dodatkiem sosu worcestershire, który nadaje daniu wyjątkowego, lekko pikantnego smaku. Sałatka Cezar z kurczakiem to doskonały pomysł na szybką i lekką kolację lub lunch. Idealna zarówno na co dzień, jak i na spotkania z przyjaciółmi!
SŁADNIKI – SAŁATKA CEZAR Z KURCZAKIEM
- 2 pojedyncze filety z kurczaka (średniej wielkości)
- 2 sałaty rzymskie
- 4 kromki chleba tostowego (lub mała bagietka)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 4 łyżki drobno startego parmezanu
SOS MAJONEZOWY
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka sosu worcestershire!
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZEPIS NA SAŁATKE CEZAR Z KURCZAKIEM
- Chleb tostowy (bagietkę) pokroić w kostkę na grzanki, krótko obsmażyć na lekko wysmarowanej olejem patelni.
- Filety pokroić w większe paski, doprawić solą, pieprzem. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, odłożyć.
- Wymieszać składniki na sos.
- Sałatę opłukać, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki, wymieszać z dwoma łyżkami sosu.
- Sałatę ułożyć na talerzu, rozłożyć kurczaka, polać resztą sosu.
- Dodać grzanki, posypać parmezanem.
