Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami

180min
10porcji
Średni

W moim domu wstępne przygotowania do Wigilii rozpoczęte! Barszcz czerwony z uszkami mamy zawsze przygotowany już nawet dwa tygodnie wcześniej. Pozostały wigilijny czas można wykorzystać na przygotowanie innych świątecznych potraw. W farszu do uszek łączę pieczarki z grzybami i mocno podkreślam smak przyprawami. Uszka lepimy z całą rodziną – w ten sposób możemy spędzić wspólnie czas. Nasz barszcz wigilijny ma wyrazisty smak i oczywiście głęboki bordowy kolor! Nie wyobrażam sobie świąt bez tej potrawy!

SKŁADNIKI – BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI

CIASTO DO USZEK

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli

FARSZ DO USZEK

  • 40 g grzybów suszonych
  • 70 dkg pieczarek
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • 1 duża cebula
  • olej, margaryna do smażenia
  • sól, pieprz, magi

BARSZCZ CZERWONY

  • 1,5 kg buraków (na około 2-3 litry wody)
  • 3 łyżki majeranku
  • 1-2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżeczek cukru
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • magi, pieprz

PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI

PRZYGOTOWANIE FARSZU

  1. Przygotować farsz. Grzyby namoczyć w letniej wodzie, odstawić na minimum 5 godzin, aż zmiękną.
  2. Wodę z grzybów przelać przez gęste sitko, żeby pozbyć się piasku.
  3. Do odcedzonej wody dodać miękkie grzyby, gotować przez 40 minut.
  4. Grzyby odcisnąć, zmielić. Pozostałą z zalewy wodę grzybową wykorzystamy do barszczu czerwonego.
  5. Pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę, smażymy na niewielkiej ilości oleju.
  6. Pod koniec smażenia dodajemy kostkę bulionową, mieszamy, dodajemy do grzybów.
  7. Cebulę smażymy w drobną kostkę, smażymy na margarynie, dodajemy do farszu.
  8. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem, magi.

PRZYGOTOWANIE USZEK

  1. Zarabiamy ciasto na uszka. Do mąki dodajemy jajka, sól, wodę zagniatamy ciasto.
  2. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
  3. Ponownie zagniatamy i wałkujemy na grubość około 2 mm, .
  4. Ciasto kroimy w kwadraty o wymiarach 4/4 cm i przykrywamy lnianą ściereczką (wychodzi około 160 sztuk uszek).
  5. Przed nałożeniem farszu, każdy kwadrat ciasta odwracamy koniecznie spodem do góry, inaczej ciężko nam będzie skleić brzegi uszek.
  6. Na środek każdego kwadratu nakładamy niewielką ilość farszu, składamy w trójkąt, dokładnie zlepiamy brzegi, łączymy dwa rogi podstawy naszego trójkąta.
  7. Nasze uszka układamy na szufladce zamrażarki tak aby się nie stykały.
  8. Dopiero po zamrożeniu możemy umieścić je w woreczkach (w plastikowych pudełkach).
  9. Przed podaniem zamrożone uszka wrzucamy do osolonego wrzątku, mieszamy, gotujemy przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Uszka odcedzić i schłodzić pod zimną wodą.

PRZYGOTOWANIE BARSZCZU CZERWONEGO

  1. Buraki obrać, opłukać, pokroić w plastry zalać wodą.
  2. Do buraków dodajemy cukier, gotujemy około 50 minut.
  3. Do wywaru z buraków dodajemy, cebulę w łupce, obraną marchew i seler, wyciśnięte ząbki czosnku, pozostałe przyprawy oraz 1 szklankę zalewy z grzybów.
  4. Barszcz gotujemy jeszcze przez 20 minut, odcedzamy przez durszlak.
  5. Na koniec do barszczu dodajemy ocet, magi i pieprz do smaku.
  6. Gorący barszcz przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy mocno, odwracamy do góry dnem do ostygnięcia i przechowujemy w lodówce (do 3-tygodni).
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
pinkyyy
2 lat temu

Ja wczoraj robiłam 😀 Wyglądają super Twoje :>

Agusto
2 lat temu

Co prawda to Przepisy na medal ale te uszka zasługują nie tylko na medal, ale na duży i do tego złoty. Taki, jaki należy się za mistrzostwo świata 🙂