W moim domu wstępne przygotowania do Wigilii rozpoczęte! Barszcz czerwony z uszkami mamy zawsze przygotowany już nawet dwa tygodnie wcześniej. Pozostały wigilijny czas można wykorzystać na przygotowanie innych świątecznych potraw. W farszu do uszek łączę pieczarki z grzybami i mocno podkreślam smak przyprawami. Uszka lepimy z całą rodziną – w ten sposób możemy spędzić wspólnie czas. Nasz barszcz wigilijny ma wyrazisty smak i oczywiście głęboki bordowy kolor! Nie wyobrażam sobie świąt bez tej potrawy!
SKŁADNIKI – BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI
CIASTO DO USZEK
- 5 szklanek mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
FARSZ DO USZEK
- 40 g grzybów suszonych
- 70 dkg pieczarek
- 1 kostka bulionu grzybowego
- 1 duża cebula
- olej, margaryna do smażenia
- sól, pieprz, magi
BARSZCZ CZERWONY
- 1,5 kg buraków (na około 2-3 litry wody)
- 3 łyżki majeranku
- 1-2 marchewki
- kawałek selera
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżeczek cukru
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki octu spirytusowego
- magi, pieprz
PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI
PRZYGOTOWANIE FARSZU
- Przygotować farsz. Grzyby namoczyć w letniej wodzie, odstawić na minimum 5 godzin, aż zmiękną.
- Wodę z grzybów przelać przez gęste sitko, żeby pozbyć się piasku.
- Do odcedzonej wody dodać miękkie grzyby, gotować przez 40 minut.
- Grzyby odcisnąć, zmielić.
- Pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę, smażymy na niewielkiej ilości oleju.
- Pod koniec smażenia dodajemy kostkę bulionową, mieszamy, dodajemy do grzybów.
- Cebulę smażymy w drobną kostkę, smażymy na margarynie, dodajemy do farszu.
- Farsz przyprawiamy solą, pieprzem, magi.
PRZYGOTOWANIE USZEK
- Zarabiamy ciasto na uszka. Do mąki dodajemy jajka, sól, wodę zagniatamy ciasto.
- Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
- Ponownie zagniatamy i wałkujemy na grubość około 2 mm, .
- Ciasto kroimy w kwadraty o wymiarach 4/4 cm i przykrywamy lnianą ściereczką (wychodzi około 160 sztuk uszek).
- Przed nałożeniem farszu, każdy kwadrat ciasta odwracamy koniecznie spodem do góry, inaczej ciężko nam będzie skleić brzegi uszek.
- Na środek każdego kwadratu nakładamy niewielką ilość farszu, składamy w trójkąt, dokładnie zlepiamy brzegi, łączymy dwa rogi podstawy naszego trójkąta.
- Nasze uszka układamy na szufladce zamrażarki tak aby się nie stykały.
- Dopiero po zamrożeniu możemy umieścić je w woreczkach (w plastikowych pudełkach).
- Przed podaniem zamrożone uszka wrzucamy do osolonego wrzątku, mieszamy, gotujemy przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Uszka odcedzić i schłodzić pod zimną wodą.
PRZYGOTOWANIE BARSZCZU CZERWONEGO
- Buraki obrać, opłukać, pokroić w plastry zalać wodą.
- Do buraków dodajemy cukier, gotujemy około 50 minut.
- Do wywaru z buraków dodajemy, cebulę w łupce, obraną marchew i seler, wyciśnięte ząbki czosnku, pozostałe przyprawy.
- Barszcz gotujemy jeszcze przez 20 minut, odcedzamy przez durszlak.
- Na koniec do barszczu dodajemy ocet, magi i pieprz do smaku.
- Gorący barszcz przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy mocno, odwracamy do góry dnem do ostygnięcia i przechowujemy w lodówce (do 3-tygodni).
Ja wczoraj robiłam 😀 Wyglądają super Twoje :>
Co prawda to Przepisy na medal ale te uszka zasługują nie tylko na medal, ale na duży i do tego złoty. Taki, jaki należy się za mistrzostwo świata 🙂
Piękne dzięki ! 🙂